ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні Андрія Первозванного

|

Сьогодні, 13 грудня, християни відзначають свято на честь святого апостола Андрія Первозванного, якого вважають першим Візантійським Єпископом.

29

Андрій Первозванний – один із 12-ти апостолів, перший із учнів Ісуса Христа, святий-покровитель України.

28Його вважають першим благовісником Євангелія Христового на землях України. Коли після зішесття Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія, тобто землі сучасної України.

За переказами, у Києві він залишив наперсний хрест, а в інших місцях – обітні.

В кінці своєї подорожі апостол перейшов до Греції і будучи вірним своєму імені, що грецькою означає «мужність», Андрій прийняв муки ради Христа. У місті Патри він був розіп’ятий при римському імператорі Нероні у 60 році за наказом проконсула Егат на Х-подібному андріївському хресті.

Сьогодні мощі Андрія Первозванного знаходяться по різних куточкає Європи. Зокрема в російському Пантелеймоновому монастирі на Афоні (Греція) зберігається священна реліквія – стопа Святого апостола. Самі ж мощі були перенесені в Константинополь, у храм святих апостолів. 1208 року хрестоносці забрали їх до Італії, в місто Амальфі, де вони й почивають нині. Голова апостола знаходиться у Римі, кисть правої руки – в Успенському соборі Москви, частинки мощів зберігаються у Шотландії та Андріївському скиті на горі Афон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *