ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують у філармонію на «бетховенські вечори»

|

У Львівській обласній філармонії 15, 17 та 18 грудня у рамках циклу «Бетховенські вечори» під девізом «Concert for peace» відбудуться концерти, присвячені творчості Людвіга Ван Бетховена. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі філармонії.

beethoven-1294417586-hero-wide-0

Вечори охоплять симфонічну, квартетну та  фортепіанну творчість Бетховена. У репертуар трьох концертів увійшли різножанрові твори, написані у перші десятиріччя ХІХ ст.: Симфонії№ 9 та № 4, Струнні квартети, Увертюра «Коріолан» та Концерт для фортепіано № 4.

В концертах братимуть участь Молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів», об’єднаються Державна академічна хорова капелла «Дударик», Струнний квартет «Фенікс», піаністка, заслужена артистка України Етелла Чуприк. Запрошенні диригенти з Німеччини Райнхард Зіхафер та Георг Майс.

Довідка

Традиція «бетховенських вечорів» була започаткована в Європі у ХІХ ст. Вперше свято на честь Людвіга ван Бетховена відбулося в його рідному місті Бонні завдяки зусиллям іншого видатного композитора – Ференца Ліста.

Будучи шанувальником таланту великого митця, Ліст, вражений тим, що міська адміністрація не змогла знайти кошти на встановлення пам’ятника Бетховену, самотужки організував збір грошей.

В 1845 році монумент було встановлено на Соборній площі, а його відкриття супроводжувалось святкуванням, котре і стало початком Бетховенського фестивалю (Beethovenfest) у Бонні.

Згодом до традиції щорічного проведення циклу концертів музики Людвіга ван Бетховена приєдналися й музичні спільноти інших країн – Польщі, Чехії, Росії.

Музика Бетховена регулярно виконується у Львівській філармонії протягом багатьох десятиліть. Але до традиції проведення концертних циклів «бетховенських вечорів» Львів приєднався порівняно недавно — у 2010 році.

Фото: classicfm.com

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *