ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують на виставку ікон «Коли святі усміхаються…»

|

Львів’ян та гостей міста запрошують на експозицію ікон «Коли святі усміхаються…». До експозиції увійшли народні ікони другої половини ХІХ – початку ХХ ст. з Буковини, Гуцульщини та Покуття (із музейних та приватних збірок).

2

На огляд виставляють народну хатню ікону, мальовану на дошці, що побутувала на теренах Буковини, Гуцульщини та Покуття від другої половини ХІХ століття до 1910-х років.

Зауважимо, що проект є першою спробою ширшого висвітлення цієї групи пам’яток та їх систематизації за хронологією, автурою, іконографією та технологічними особливостями. До експозиції увійдуть твори зі збірки Національного музею у Львові імені А. Шептицького, Музею народної архітектури і побуту у Львові, а також найкращі твори з приватних колекцій. Загалом буде охоплено близько 150 ікон.

До огляду, зокрема, буде запропоновано унікальні горизонтальні фризові композиції із зображенням декількох вибраних святих та сюжетів. Найчастіше, це –  найпопулярніші та найулюбленіші в народі  образи: Богородиці, Розп’яття з пристоячими, св. Миколая Чудотворця. Їх доповнять зображення інших святих

Окрім того, паралельно у музеї відкриється виставка народної ікони Поділля ХІХ – початку ХХ ст. з приватної  колекції Олександра Чернова  (м. Хмельницький).

Відкриття виставки відбудеться у п’ятницю, 11 грудня 2015 року, о 16:00, в головній будівлі Національного музею у Львові імені А. Шептицького (проспект Свободи, 20).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *