ОСТАННІ НОВИНИ

Саакашвілі порахував, скільки Україна втрачає через корупцію

|

Голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі під час Антикорупційного форуму в Одесі заявив, що через корупцію Україна щорічно втрачає понад 5 млрд дол., повідомляє ВВС.

саакашвілі

“За час цього уряду офіційно вкрадено, лише з держпідприємств 120 мільярдів гривень. Витекло з економіки за цими схемами, як ми порахували, 5 мільярдів доларів. ВВП впало на 20%”, – заявив Саакашвілі.

“Уряд не обіцяє нам жодного покращення…Я відповідаю за ті цифри, що я приводив…Хто за все це відповідає? Ну, не знаю. В нормальних країнах за все це відповідає голова уряду”, – додав він.

За його словами, в енергетичному секторі через підприємства “Укренерго”, “Укргідро”, “Центренерго” та регіональні обленерго бюджет недоотримав приблизно 200 мільйонів доларів.

Через корупцію при закупівлі медичних препаратів, за словами пана Саакашвілі, держава втрачає 100 мільйонів доларів на рік.

Пан Саакашвілі заявив, що “Укрзалізниця” недоотримує прибутків на суму 2,2 мільярди доларів. При цьому він назвав прізвище бізнесмена Ріната Ахметова.

“По Ахметову. Залізна руда забезпечує 30% внутрішніх перевезень в Україні. Її експорт 77% обсягів. При цьому залізна руда транспортується в 1,4 рази дешевше ніж зерно. І більш ніж в два рази дешевше за сталь”, – зазначив губернатор.

Він заявив, що “Укрзалізниця” практично субсидує виробників руди, “в результаті чого лише від одного замовника послуг держава недоотримує близько 900 мільйонів доларів”.

Окрім того Міхеіл Саакашвілі заявив, що бізнесмен Ігор Коломойський “винен” державі до 2,5 млрд доларів.

“Один мільярд доларів він винен на рекапіталізацію “Привата”. На феросплавний бізнес, він сам зізнався в лондонському суді, наскільки я знаю, що він платить податки, але платив хабарі. Тобто це один мільярд доларів не потрапило до бюджету. 500 мільйонів “Укрнафта” – борг. Загалом 2 – 2,5 мільярди доларів”, – сказав пан Саакашвілі.

Крім того голова Одеської ОДА згадав прізвище Дмитра Фірташа, сказавши, що 500 млн доларів “витікає через Сумихімпром, ЗТМГ (Запорізький титано-магнієвий комбінат – Ред.), титанові хімічні активи”.

Губернатор Одеської області не вперше критикує владу і уряд. На початку вересня він заявляв, що “владу в Україні контролюють олігархічні інтереси” і вона саботує його рішення.

У відповідь на цю критику прем’єр Арсеній Яценюк сказав, що розуміє всю емоційність Одеського губернатора, але “негоже колишньому президенту давати брехливі звинувачення”.

Крім того Саакашвілі запевняв, що має докази причетності бізнесмена Ігоря Коломойського до контрабандних схем в Одеській області. На це Ігор Коломойський пообіцяв подати на Саакашвілі до суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *