ОСТАННІ НОВИНИ

Оприлюднили нові документи про вивіз продуктів з України під час Голодомору

|

Колись таємні документи з Російського державного архіву економіки історики виклали он-лайн в Електронному архіві визвольного руху напередодні 82-х роковин геноциду. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Центрі досліджень визвольного руху.

holodomor33

Документи з грифами «Таємно» і «Цілком таємно» з Російського державного архіву економіки (Москва) про вивіз продуктів з України в час Голодомору опублікував онлайн Центр досліджень визвольного руху в Електронному архіві. Найбільше продуктів з голодуючої України СРСР вивозив до Німеччини, Англії, Голландії, Данії і Польщі.

Історики називають ці 252 документи ключовими для про розуміння масштабів вивезення з СРСР, зокрема із охопленої масштабним голодом України, продуктів харчування.

Найбільше з України під час Голодомору експортували яблука, томатну пасту (за окремими звітами, зокрема, в ІV кв. 1932 р., вона становила 2/3 усіх продуктів, що вивозилися за кордон), ніжинські солоні огірки (бочками). В інших звітах моторошно читати спокійні рядки: «Медосбор в 1933 году… на Украине был весьма хорошим, этим объясняется значительное перевыполнение плана…».

Як видно з опублікованих документів, перше місце за експортом продуктів у 1932–1933 роках займала Німеччина. Також значна частина експорту припадало на Великобританію, Нідерланди, Данію та Польщу. «Овочі вивозилися передусім до Англії та Афганістану, томатна паста – до Німеччини та Естонії, молоко – до Монголії, горох до Голландії», — розповідає історик.

Більшість документів походить з архіву Наркомату зовнішньої торгівлі (ф. 413), деякі – з фонду Наркомату постачання СРСР (ф. 8043) Російського державного архіву економіки (Москва).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *