ОСТАННІ НОВИНИ

Активне працевлаштування: як встановити контакт із роботодавцем

|

Більшість безробітних зацікавлені в тому, щоб якомога швидше знайти цікаву роботу з гідним заробітком. Існують дві стратегії пошуку – активна і пасивна. Прихильники пасивного пошуку розміщують резюме і чекають за запрошення на співбесіду. Прибічники активного, розуміючи, що чекати можна довго і безрезультатно, беруть ініціативу до своїх рук і намагаються будь-якими способами встановити контакт із роботодавцем. Як самостійно «вийти» на компанію, котра вас цікавить, Львівському порталу повідомили експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Робота пошук

У яких випадках слід шукати можливості зв’язатися з роботодавцем?

Перший випадок: у компанії нема відкритих вакансій

Якщо на корпоративному сайті або кадровому порталі нема відкритих вакансій, це зовсім не означає, що компанія не набирає персонал. По-перше, не всі вакансії з’являються у вільному доступі. Буває так, що роботодавець приховує інформацію про розширення штату від конкурентів або боїться сполохати неефективного співробітника, якому підшукує заміну. По-друге, якщо зараз дійсно нема потреби в нових співробітниках, то не виключено, що завтра така необхідність виникне. Більшість компаній вносять резюме гідних спеціалістів до бази кандидатів і при появі нової вакансії починають пошук саме з цієї бази.

Другий випадок: резюме потрібно доставити чітко за адресою

Досить часто на одну вакансію надходять сотні резюме. Якщо написати формальний відгук на загальний e-mail, резюме може просто загубитися серед безлічі схожих листів від інших пошукачів. Шанси на розгляд кандидатури значно зростуть, якщо написати безпосередньо роботодавцю. Цим ви покажете, що компанія для вас не «одна з», а саме та, в якій ви давно мрієте працювати. Тут важливо скласти грамотний мотиваційний лист, інакше цінність особистого звертання зійде нанівець. Перед відправкою листа спробуйте якомога більше дізнатися про компанію. Не варто запитувати, яку роботу вам можуть запропонувати. Краще розкажіть, яка робота цікавить вас, і що ви як професіонал можете запропонувати компанії.

Третій випадок: пошукачу потрібно переконати роботодавця в своїй «профпридатності»

Дуже рідко добором персоналу займається керівник або людина, яка шукає спеціаліста до себе в команду. Як правило, це завдання ейчара або кадрової агенції. І в цьому є відмінності. Рекрутер може не до кінця розуміти, яка людина потрібна компанії, або здійснювати добір суворо за заданими критеріями. Керівник відділу шукає людину «під себе», враховуючи не лише професійні компетенції, але й особисті якості, а також психотип майбутнього співробітника. Тому безпосереднього роботодавця простіше переконати, що ви – саме та людина, яку давно шукають.

Де знайти контакти роботодавця?

Відомі компанії розміщують у мережі достатньо інформації про себе. E-mail і телефон роботодавця можна знайти на сайті компанії у розділі «Контакти». Також додатковим інструментом при пошуку роботи є соціальні мережі. Експерти розповідають, що добре відвідувати спільноту компанії в соцмережі. Як правило, там є контактні особи, яким можна написати.

Якщо в компанії є відкрита вакансія, зазначте, де ви знайшли інформацію про неї, напишіть, хто ви і чим можете бути корисні компанії. Якщо відкритих вакансій нема, повідомте, яку роботу шукаєте і в якому напрямку прагнете розвиватися. Такий підхід цілком може спрацювати. По-перше, не всі вакансії викладають на сайтах із пошуку роботи або на сайті компанії. По-друге, HR-менеджери спілкуються між собою, і один може порекомендувати вас іншому. Щоб на цьому етапі надати максимум інформації про себе, обов’язково долучіть до повідомлення резюме.

Як встановити контакт із роботодавцем, якщо ініціатором спілкування є ви?

Крок 1. Спробуйте знайти контакти прямого роботодавця. Якщо це неможливо, ввічливо попросіть рекрутера спрямувати ваш лист керівникові відділу, в якому хочете працювати.

Крок 2. Звертайтеся до співрозмовника на ім’я і обов’язково представтеся самі. Якщо відгукуєтесь на відкриту вакансію, постарайтеся донести, що ви, як ніхто інший, підходите на вакантну посаду. Якщо звертаєтеся до компанії, де нема відкритих вакансій, стисло опишіть, чому хочете працювати в компанії, які завдання хотіли би розв’язувати і що можете привнести в розвиток бізнесу. Попросіть включити ваше резюме до бази кандидатів і повідомити вам, якщо з’явиться підходяща вакансія.

Крок 3. Подякуйте адресату за увагу до вашого резюме і спробуйте ініціювати зворотній зв’язок. Заявіть про свою готовність зустрітися особисто й уточніть свої контакти.

Крок 4. Якщо відповіді не було, є сенс написати ще раз (або подзвонити). Поцікавтесь, чи отримав адресат вашого листа, чи розглянув резюме, і яке рішення за ним було ухвалене.

Крок 5. Якщо після повторного звернення ви отримали запрошення на співбесіду, повідомте, що прийняли запрошення і будете раді зустрічі. Якщо вам обіцяють передзвонити або просять, щоб зателефонували ви, уточніть дату й час наступного контакту. Обов’язково зв’яжіться з представником компанії в зазначений час. Якщо ви отримали відмову, подякуйте своєму візаві за виділений вам час і продовжуйте пошуки.

Будьте до міри наполегливі. Розрізняйте межу між завзяттям і настирливістю. Якщо відчуваєте, що фраза «ми вам зателефонуємо» або «зв’яжіться з нами згодом» є завуальованою відмовою, не витрачайте час і далі шукайте роботодавця, який гідно вас оцінить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *