ОСТАННІ НОВИНИ

У Раді хочуть дозволити приватизовувати житло у гуртожитках

|

Сьогодні, 11 листопада, в парламенті пройшов перше читання законопроект №1076 щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків (248 голосів “За”). Про це повідомив співавтор законопроекту Ігор Васюник на своїй сторінці у Facebook, передає кореспондент Львівського порталу.

Stitched Panorama

Як наголосив Ігор Васюник, це перший крок до розв’язання проблеми мешканців гуртожитків.

«Робота над цим законопроектом, – пише народний депутат, – була ініційована мною ще на початку минулої каденції – у 2012 року І в першу чергу завдяки активним мешканцям колишніх ЛАЗівських гуртожитків у Львові. Протягнути законопроект в попередній каденції було фактично неможливо через лобістські групи, які відстоювали інтереси власників гуртожитків».

За його словами, цей законопроект є надзвичайно важливим для людей, які живуть в гуртожитках по 10 і більше років і постійно перебувають під загрозою виселення.

«Таких людей, які проживають в гуртожитках колишніх державних підприємств, дуже багато по всій Україні. Десятки тисяч», – стверджує Ігор Васюник.

Відтак нардеп перелічив переваги законопроекту.

«Зокрема, законопроект № 1076 при його ухваленні дасть такі можливості для мешканців гуртожитків: 1. надає право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом; 2. приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію; 3.приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність; 4. право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей (до речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку; важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років);
5. приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування; 6. закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому», – пояснив Ігор Васюник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *