Підвищення тарифів на газ для населення визнали незаконним

|

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг № 583 від 03.03.2015 “Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення”. Про це свідчить постанова суду  № 826/9907/15 від 3.11.2015, передає РБК-Україна.

384663337

На думку суду, рішення було прийнято з перевищенням повноважень комісії. При цьому суд не скасував дане рішення НКРЭКУ.

Суд встановив, що призначений президентом наприкінці 2014 року головою НКРЭКУ Дмитро Вовк не мав права підписувати постанову про підвищення тарифу на газ для населення, оскільки він перебував у статусі виконуючого обов’язки.

Також суд звернув увагу, що НКРЭКУ отримала право встановлювати тарифи на газ для населення лише з 1 жовтня 2015 року, коли набув чинності новий закон про ринок природного газу.

Крім того, як зазначає суд, в указі президента Петра Порошенка про створення НКРЭКУ відсутнє положення про правонаступництво комісії після ліквідації двох попередніх відомств, відповідальних раніше за тарифи на енергоресурси. А Конституція не передбачає умов і порядку правонаступництва відповідних національних комісій.

Позов був поданий трьома особами до НКРЭКУ, президента України, Кабміну, Мін’юсту і Нафтогазу України.

Фото: tsn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *