ОСТАННІ НОВИНИ

У жовтні в Україні зафіксували дефляцію

|

У жовтні 2015 року Державний комітет статистики зафіксував дефляцію 1,3%, після інфляції 2,3% у вересні. ро це йдеться у повідомленні Держстату, пише Економічна правда.

Young businessman with hands on back of his head worried because of business failure
Young businessman with hands on back of his head worried because of business failure

При цьому з початку року інфляція в Україні становила 39,5%.

Як наголошується, суттєвим фактором, що вплинув на показник інфляції у жовтні, було сезонне зниження цін на газ, що використовується для індивідуального опалення або комплексного споживання.

“У цілому за рахунок цього фактору природний газ подешевшав на 32,6%. У той же час на 49,1% підвищилися тарифи на опалення. Загалом це призвело до зниження цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 13,8%”, – йдеться у повідомленні.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%. Найбільше (на 8,3–5,1%) подорожчали яйця, цукор, овочі, сало. На 3,5-0,9% зросли ціни на молоко та молочні продукти, масло, продукти переробки зернових, фрукти, м’ясо птиці.

Водночас на 3,6-0,4% знизилися ціни на свинину, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, рис, макаронні вироби, яловичину.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,5%, насамперед спричинено підвищенням цін на амбулаторні послуги на 1,0%. Крім того на 0,4% зросли ціни на фармацевтичну продукцію.

Зниження цін на транспорт у цілому на 0,6% пов’язано зі здешевленням перевезень залізничним пасажирським транспортом на 4,4%, палива та мастил на 1,0%, а також автомобілів на 0,4%.

Ціни у сфері зв’язку зросли на 1,7% головним чином за рахунок підвищення абонентної плати за користування телефоном на 14,7%.

Як повідомлялося, інфляція в Україні у вересні 2015 року з порівнянні з серпнем становила 2,3%.

Дані наводяться без урахування тимчасово окупованого Росією Криму і частини Донбасу.

Фото: whitedrive.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *