ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні хочуть залишити лише 70 вишів

|

Кількість університетів в Україні має скоротитися до 60-70. Про це під час проведення Національного форуму “Бізнес і університети” сказав заступник міністра освіти і науки Олег Дерев’янко, повідомляє Gazeta.ua.

dep_2

За його словами, мають лишитися тільки ті навчальні заклади, які акцентують свою діяльність на науковій роботі.

“Кількість вишів усе одно скорочуватиметься. Якщо врахувати теперішню кількість населення України, то кількість вишів потрібно скоротити рази в три. В інших країнах університети є далеко не в кожному місті. Натомість є цілі наукові центри. Наприклад, у Німеччині Рурзький університет – це специфічне місто в місті. 36 тисяч студентів. А в нас у Кіровограді — три навчальні заклади. Там намагались об’єднати ці університети. Але наткнулись на суб’єктивні речі – залишитись має лише один ректор, а не три”, – каже Gazeta.ua Віктор Громовий, педагог, експерт з освітньої політики, заслужений учитель України.

Експерт зазначає, що варто спробувати створити нову якість української освіти.

2015 року лише два українські ВНЗ уперше потрапили у британський рейтинг “Times Higher Education World University Rankings”. Це Київський національний університет ім. Шевченка та Харківський національний університет ім. Каразіна. Серед вітчизняних приватних вишів жоден до світових рейтингів не потрапив.

“Приватні університети поступово зникатимуть. Мають з’являтись університети з десятками тисяч студентів, у яких буде сконцентровано матеріальні, інтелектуальні зусилля. Тоді будемо потрапляти до рейтингу кращих. Поки ми цього не зробимо, будемо у стані розпорошення”, – каже експерт.

На його думку, необхідно унормувати роботу філій навчальних закладів.

“Дійшло вже до того, що філії відкривають у райцентрах. Звісно, вони займаються видаванням пластикових корочок, за якими нічого не стоїть. Адже, наприклад, навчатися у провінції на менеджера міжнародного туризму просто неможливо”, – зазначає Віктор Громовий.

Нині в Україні нараховують близько 317 вищих навчальних закладів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *