ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові контролюватимуть судову реформу за допомогою відеокамери

|

Вчора, 26 жовтня, у Львові відбулася презентація унікального проекту «Відкритий Суд», аналогів якому не має у світі. Львів’яни мали можливість дізнатися, як контролювати та дисциплінувати суддів, прокурорів та адвокатів, які непрофесійно виконують свої обов’язки. Про це Львівському порталу повідомили  координатори проекту.

суддя

Під час виступу керівник проекту Станіслав Батрин розповів про недоліки судової системи України та шляхи їх подолання, найдієвішим з яких є ініціатива «Відкритий Суд». На прикладі відеозаписів судових засідань учасники мали змогу переконатися в абсурдності відмови у проведенні відеозйомки.

Наприклад, суддя Яворівського районного суду Львівської області Варениця В.С. погрожував активістам притягненням до відповідальності за реалізацію їх права на відеозйомку, грубо порушуючи норми законодавства, а суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Данилишин В.М. вважає, що суд – це фізична особа і в неї є приватне життя, в яке активісти не мають права втручатися.

Діяльність проекту стала можливою завдяки ст.11 нового закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», де передбачено, що будь-яка особа може проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду.

Така правова норма є унікальною для країн світу та розглядається партнерами проекту з ЄС та США як ключовий елемент боротьби з корупцією та несправедливістю у судах. Успіх України зможе стати прикладом для застосування механізму в інших країнах світу.

У рамках проекту з 12 жовтня 2015 року було розпочато конкурс «Репортер Відритого Суду», який покликаний реформувати судову систему України на практиці. Для участі потрібно зареєструватися на сайті, відзняти будь-які відкриті судові засідання та надіслати їх організаторам. Більше відео – більше шансів виграти цінні призи, серед яких ноутбуки, планшети, Power Bankи, навушники, моноподи, флешки.

Нагородження переможців відбудеться у палаці Верховного Суду України в Києві за участю відомих правозахисників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *