ОСТАННІ НОВИНИ

Як українці порушують місцеві вибори

|

Станом на 16:00 кількість порушень на місцевих виборах залишається низькою. Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ГО «Опора».

Найпоширенішим порушенням зафіксованим громадськими спостерігачами є спроби видавання бюлетеня без паспорта – такі випадки зафіксовані на 4,6% дільниць по всій Україні. Однак в окремих містах ситуація гірша – подібні порушення зафіксовані на 7,2% виборчих дільниць в Дніпропетровську, на 6,2% дільниць в Одесі і на 3,2% дільниць в Харкові.

В більшості випадків, завдяки реакції спостерігачів подібні інциденти вирішувалися в законний спосіб – виборцям правомірно відмовляли в можливості голосувати.

«Характерно, що порівняно з першою половиною дня відсоток таких зловживань в загальнонаціональному масштабі суттєво зменшився – з 14,3% до 4,6%.», – зазначають в організації.

Випадки порушень таємниці голосування станом на 16:00 виявлені на 2,6% дільниць, тоді як станом на 12:00 їх кількість складала 4,3%. Факти фотографування бюлетенів були зафіксовані лише на 0,4% виборчих дільниць по всій Україні.

im-25.10_nationwide-10

Однак в Одесі і Дніпропетровську такі зловживання мали місце на 6,4% виборчих дільниць. Умисне порушення таємниці голосування, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у голосуванні карається штрафом або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Також спостерігачі фіксували лише поодинокі випадки (на 0,4% виборчих дільниць) позбавлення виборців можливості проголосувати.  Решта зафіксованих спостерігачами станом на 16:00 порушень є поодинокими і не можуть суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

Нагадаємо, станом на 16:00 явка виборців на місцевих виборах склала 36,2%.

Інфографіка : РНБО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *