ОСТАННІ НОВИНИ

Яценюк розповів, за яких умов можливі вибори на Донбасі

|

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про те, що після місцевих виборів Донецьк і Луганськ будуть представляти тільки обрані на цих виборах, а не ті, хто самі себе назвали керівниками цих областей. Про це  Львівському порталу повідомили у прес-службі Кабміну.

55eed7956a240-sho-take-vibori

«Після цих місцевих виборів Донецьк і Луганськ будуть представляти тільки ті, хто вибрані на цих виборах, а не ті, хто самі себе назвали керівниками Донецької і Луганської областей», – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу за підсумками зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні у п’ятницю, 23 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що вибори на територіях Донецької і Луганської областей, які зараз тимчасово непідконтрольні українській владі, повинні відбутися. Для проведення цих виборів є декілька умов.

«Для того, щоб ці вибори пройшли, необхідно прийняти окремий закон», – наголосив Арсеній Яценюк, назвавши критерії, яким він має відповідати.

Насамперед, підкреслив глава уряду, «вибори на українській території – адже Донецьк, Луганськ і Крим є українською територією – повинні відбуватися в чіткій відповідності з українським законодавством»: «Це написано в Мінських угодах, і тут немає жодного подвійного тлумачення».

Вибори на цих територіях повинні відбуватися виключно на підставі стандартів ОБСЄ і ODIHR: «ODIHR і ОБСЄ повинні підтвердити те, що критерії щодо чесних і прозорих виборів, які визначені відповідними організаціями, забезпечені на території Донецька і Луганська».

«Чесні і прозорі вибори – це коли російський солдат не стоїть із російським автоматом біля виборчої дільниці. Це означає, що для проведення чесних і прозорих виборів необхідне виконання одного з ключових пунктів Мінських угод – виведення російських військ», – наголосив Арсеній Яценюк.

Він також підкреслив, що півтора мільйона тимчасово переміщених осіб, які проживали в Донецьку і Луганську і змушені були тікати від війни, «повинні отримати повноцінне право обрати собі тих, хто буде представляти Донецьк і Луганськ».

«Політична кампанія повинна забезпечувати політичну конкуренцію, реєстрацію всіх кандидатів і можливість доступу всіх засобів масової інформації. Це базові положення закону. І за такими положеннями закону і з такими підходами ми повинні будемо провести вибори в Донецьку і Луганську якнайшвидше», – підкреслив Арсеній Яценюк.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *