ОСТАННІ НОВИНИ

Львовом шириться серозний менінгіт

|

Львівський міський відділ Державної установи «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» інформує щодо епідситуації із захворюваності на ентеровірусну інфекцію та серозні менінгіти. Протягом вересня-жовтня спостерігається суттєвий підйом захворюваності на менінгіти. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міської ради.

серозний менінгіт

Захворюваність носить спорадичний характер, спільного фактору передачі на даний час не встановлено. Етіологічний чинник захворювання встановлюється у вірусологічній лабораторії ДЗ «Львівський лабораторний центр Держсанепідслужби України». Ентеровірусна етіологія менінгітів встановлена в 10% захворілих.

За 9 місяців зареєстровано 56 випадків, з них 54% становлять діти до 17 р. (за аналогічний період минулого року було зареєстровано 16 випадків). Протягом вересня 2015 р. зареєстровано 18 випадків, з них до 17-річних – 67%.

Хворіють переважно діти у віці від 3 до 10 років. Інкубаційний період триває від 1 до 35 днів, усередньому – до 1 тижня. Захворювання характеризуються різноманітними проявами клінічних форм – серозний менінгіт, енцефаліти, діарея, екзантема, герпетична ангіна, гостре респіраторне захворювання, кон’юнктивіт, міозит, гострий гепатит; ентеровіруси можуть вражати різні ділянки серця, у хлопчиків можливо наявність запалення в яєчках з розвитком орхіту, дуже рідко можливе ураження нирок, підшлункової залози, легенів.

Хворіють переважно діти та особи молодшого віку. Серозний менінгіт –одна з частих і важких форм ентеровірусної інфекції. Джерелом інфекції є хворі та вірусоносії. Механізм передачі – фекально-оральний та повітряно-крапельний.

Як можна інфікуватися?

– при вживанні недоброякісної питної води;

– при вживанні забруднених харчових продуктів;

– під час спілкування з хворим та вірусоносієм;

– під час купання у стоячих чи забруднених водоймах (в літньо-осінній період).

Які заходи профілактики?

-під час відпочинку на природі використовувати тільки бутильовану воду;

– піддавати термічній обробці харчові продукти;

– вживати добре вимиті фрукти та овочі;

– дотримуватись правил особистої гігієни.

Пам’ятайте, що точний діагноз може встановити лише лікар, оскільки причини виникнення кишкових розладів можуть бути різними. Не займайтеся самолікуванням, оскільки це може нашкодити Вашому здоров’ю.

Фото: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *