ОСТАННІ НОВИНИ

З Донбасу незаконно вивозять дітей до Росії

|

За час окупації Донбасу були здійснені три спроби незаконного вивезення дітей з дитячих будинків на територію Російської Федерації. Про це під час міжнародної конференції сказала уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає УНН.

діти

“Без будь-яких документів з території Донецької та Луганської областей діти перевозилися на територію РФ… Маю зазначити, що таких спроб були три. Після цього всі діти були повернуті на територію України. “, – зазначила В.Лутковська.

За її словами, з часом вдалося налагодити співпрацю з Омбудсменом РФ і спільними зусиллями повернути дітей назад. Вона також підкреслила активну роль МЗС.

“У мене виникло питання, чому завчасно, як тільки з’явилась загроза проведення активних бойових дій, чому ті установи, в яких знаходяться люди, які не можуть приймати власні рішення, які знаходяться повністю під контролем держави, чому ці установи одразу не були вивезені з територій, які були небезпечними”, – зазначила В.Лутковська.

Вона зауважила, що декілька разів зверталася щодо цього питання до уряду.

“На третій мій лист в кінці кінців було доручення перевести всі ці установи. І сьогодні лише дві установи, де знаходяться люди з інвалідністю, знаходяться на території так званої “ЛНР”, непідконтрольній Україні”, – додала вона.

В.Лутковська також відзначила, що на непідконтрольних українською стороною територіях залишаються пенітенціарні установи.

“Тільки зараз вдалося налагодити контакт з представниками так званої “ДНР” з тим, щоб перемістити тих людей, які знаходяться на непідконтрольній території в пенітенціарних установах на території, підконтрольні уряду України”, – додала вона.

Фото: sveola.blogspot.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *