ОСТАННІ НОВИНИ

Число бажаючих продати свій голос на виборах подвоїлось

|

Готових продати свій голос виборців за рік стало майже удвічі більше. Про це свідчать результати опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та  Київського міжнародного інституту соціології, передає Українська правда.

голос

Майже три чверті виборців – проти підкупу виборців, а 13,5% готові так чи інакше продати свій голос.

Категоричне “ні” підкупу висловили 74% населення, а 13,5% готові так чи інакше продати свій голос (2% – “за кого завгодно і за будь-які гроші”, 4,5% – “якщо буде влаштовувати сума” і ще 7% готові взяти гроші “від свого” кандидата).

Найбільш схильними до продажу свого голосу виявилися жителі східного регіону, де 21% виборців так чи інакше готові взяти гроші від кандидатів.

Також більшість населення – 58% – негативно ставиться до роздачі кандидатами “подарунків” (продуктових наборів, ліків тощо), вважаючи це не допомогою, а підкупом, і категорично відмовляючись голосувати за таких депутатів.

Найбільш категорично не сприймають подібних “подарунків” на Заході (72%), а найменш негативно ставляться  на Донбасі (35%).

Позитивно сприймають такий спосіб агітації 6%, які готові й “подарунки” взяти, і за цих кандидатів проголосувати.

Найбільше готових проголосувати за такі “подарунки” на Донбасі – 20%.

29% опитаних готові взяти “подарунки”, але голосувати планують по-своєму.

Як відомо, з жовтня 2014 року в Україні ввели відповідальність і для тих, хто скуповуює голоси, і для самих виборців. Виборця, який продав свій голос, будуть штрафувати на суму від 3100 до 5400 грн. Тих, хто підкуповує виборців, будуть карати обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю також на строк до 3 років.

Фото: tsn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *