ОСТАННІ НОВИНИ

Львів втрачає на аферах реальні гроші – експерти

|

Коли постає питання історичної реставрації пам’яток, міська влада розводить руками, мовляв казна порожня. Нотомість місцеві журналісти та експерти нагадують про корупційні афери, на яких Львів втрачає реальні гроші. Про це йдеться у сюжеті «Про Львів корупційний і без моралі», передає кореспондент Львівського порталу.

6

До прикладу різдвяні та великодні ярмарки на яких виставляють близько 150 – 200 лотків. За кожен із них підприємці сплачують 25 – 29 тисяч гривень, або сукупно більше 3.5 млн грн йде приватній структурі, тоді як міський бюджет отримує із цього «свята» всього 49 тисяч гривень.

Головний редактор газети «Ратуша» Микола Савєльєв розповідає, що ці «гроші мали б бути на ремонт доріг, фасадів, дахів.

«Ви бачили у якому стані львівські дахи», – обурюється він.

Також за його словами, широкого розголосу у місті набрала трамвайна афера. Так протягом 2007 – 2008 років комунальне підприємство «Львівелектротранс» з міського бюджету отримало понад 10.5 млн грн на закупівлю трамваїв. Відзвітували, що купили за 440 тисяч гривень кожен трамвай, а як з’ясувалося ціна була значно меншою.

«У Німеччині були закуплені трамваї, які були роздані малим підприємствам. Кожне мале підприємство «накрутило» собі на трамваях кошти і продало «Львівелектротрансу». Таким чином бюджет Львова втратив два мільйони. Усі розуміють, що це чистий кримінал, нескладна двоходова афера. Але людина, яка була звинувачена в низці кримінальних порушень зараз є радником мера Львова Андрія Івановича Садового», – говорить Микола Савельєв.

Примітно, що у цей же час Вінниця взяла у Цюриха безкоштовно 105 вживаних трамваїв. І спромоглася модернізувати старі чеські трамваї. А у Львові й донині жодного чиновника не притягнули до відповідальності.

За словами члена ГО «Спілка консультантів «Експерт-група» Андріана Фітьо, після Євро 2012 місто залишається винним 180 мільйонів гривень за будівництво доріг, які так і не зробили. Злітну смугу міжнародного аеропорту Львів, досі не ввели в експлуатацію, а стадіон, який обійшовся Львову у три мільярди гривень, не приносить жодних прибутків.

«Можна говорити про 40 – 50% тіньових коштів, які пройшли у вигляді розпилу бюджету. Відтак вартість «Арени Львів» суттєво зросла. І експлуатаційно-амортизаційні витрати та відрахування надзвичайно великі у об’єкту, який приніс лише збитки. Як громада Львова розпоряджатиметься цим стадіоном – незрозуміло», – переконаний Андріан Фітьо.

Якщо у Львові корупційні скандали ще пам’ятають то у різних регіонах України тиражується міф про зразок ефективності і еталону для наслідувань…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *