ОСТАННІ НОВИНИ

Львів перший в Україні перероблятиме ртутні лампи

|

У Львові запустили першу в Україні лінію з переробки ртутних енергоощадних ламп. Відтепер матеріалам, з яких зроблені лампи, надаватимуть «друге життя», передає кореспондент Львівського порталу.

1

Сьогодні, 20 жовтня, у Львові запустили першу в Україні лінію з утилізації люмінесцентних ламп, котрі містять небезпечну для людини та довкілля ртуть. Проект фінансується спільно з ЄС, адже знайти в бюджеті 1,3 млн євро просто неможливо.

Президент шведської компанії «MRT System International AB», котра забезпечила необхідну апаратуру, Клайс Райден переконаний, що створення утилізаційної лінії є дуже важливим кроком не лише для євроінтеграції, а й збурення довкілля.

«У Швеції говорять, що ми не отримали природу в спадок від наших предків, а позичили її у наших дітей. Я задоволений не лише співпрацею з Україною, а й тим, що Львів серйозно задумався про збереження екології. Це надзвичайно важливий крок», – переконаний він.

2

Слід зазначити, що обладнання з утилізації ламп є високоінтелектуальним. Воно подрібнює лампу, розділяє на окремі компоненти, вилучає руть. Таким чином, утилізація проходитиме без жодних відходів, кожному елементу утилізованої лапи надаватиметься «друге життя».

Збір ламп серед населення проводитиметься за допомогою двох автомобілів, котрі прийматимуть не лише довгі лампи, а й звичайні лампочки і батарейки. Також координатор проекту Оксана Війтик переконана, що утилізаційний матеріал збиратиметься не лише у Львівській області, а й з інших регіонів України.

3

«Лінія переробки повністю автоматизована, тому тут працюватиме лише дві людини. За годину ми можемо переробити 500 трубчастих або 800 люмінесцентних ламп. Це дуже високий показник, тому я впевнена, що ми збиратимемо матеріал для утилізації по всьому західному регіону України», – зазначила вона.

Слід нагадати, що з липня 2014 року у Львові є 94 контейнери для збору використаних батарейок, які знаходяться у навчальних закладах, супермаркетах тощо. Їх встановлення вже допоїло зібрати 5 тонн батарейок, котрі згодом буде відправлено для переробки на спеціалізоване підприємство.

Фото: Ярослав Сиваківський, Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *