ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року випустять перший повнометражний фільм про Голодомор

|

Перший повнометражний художній фільм про сталінські репресії в Україні і як вони призвели до Голодомору 1932-1933 років вийде у січні 2016 року в Канаді. Про це Львівському порталу повідомили у прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

6f745a5957797d083999ef0bca48014c

Цей фільм також доповнює розуміння того, що відбувається сьогодні на Сході України і як жорстоко знову поводиться Росія.

Кінофільм канадського режисера Аяна Ігнатовича, батьки якого втекли з радянської України в часи Другої світової війни, отримав назву «Гіркий врожай». Головні ролі зіграють зірка «Зоряних воєн» і фільмів про «Супермена» Теренс Стам і британський молодий актор Макс Айронс. В сюжеті мова йтиме про історію кохання в розпал жорстоких подій в Україні.

Ігнатович зняв цей фільм, щоб дати чітко зрозуміти глядачам на Заході про те, як страждали українці від рук Росії. І ці страждання продовжуються і сьогодні.

«Як і багато українців, мої батьки пережили неймовірні страждання. Сьогодні мабуть немає жодного українця, який би не знав про репресії, страти, депортації і голод. Враховуючи важливість того, що сталося, і те, що за межами України мало хто знає це ті події, цю історію геноциду необхідно показати. Це важливо сьогодні», – наголосив Ігнатович.

Як відомо, у 1930-х роках радянський диктатор Йосип Сталін вчинив один із найстрашніших злочинів проти людства, заморивши голодом мільйони українців, які чинили опір п’ятирічному плану колективізації.

Масштаби Голодомору були приховані компартією СРСР. Але відколи Україна стала незалежною в 1991 році, вона розсекретила радянські архіви. Це призвело до того, що в 2003 році у спільній заяві ООН, яку підписала і Росія, було оголошено, що Голодомор забрав життя мільйонів невинних людей. В жовтні 2008 року Європарламент визнав Голодомор злочином проти людства.

Нещодавно у центрі Вашингтона встановили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні. Гроші на проектування виділив український уряд. Будівництво монументу стало можливим за рахунок коштів приватного фонду. До реалізації проекту зусилля доклали також посольство України в США і Національна служба парків американської столиці.

Фото: news.bigmir.net

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *