ОСТАННІ НОВИНИ

Стоп корупції та бюрократії: що пропонує Васюник

|

За даними соціологів, 65% львів’ян нарікають на корупцію у різних сферах. Корупційні зв’язки у місті Лева формувалися роками. Тут вони не менші, ніж в Києві чи Одесі. Але це приховують і це небезпечно. Цю ракову пухлину потрібно вирізати – руйнувати корупційні зв’язки. Про це в інтерв’ю на одній з львівських радіостанцій розповідав кандидат на посаду міського голови Львова Ігор Васюник, повідомляє його  прес-служба.

vasyunik_1

Окрім того, міський бюджет Львова недоотримує мільйонні надходження через  корупційні оборудки, пов’язані з продажем/орендою комунального майна та землі. Серед таких – скандал з продажем приміщень колишнього універмагу на вул. Шевській, 1, на місці якого тепер є пивний ресторан.

«У  2013 році Олексій Курилишин – кум пана Садового – купує старий ЦУМ на вулиці Шевській площею 1850 метрів за 7 млн грн. Тобто це приблизно 300-400$ за метр. А кілька тижнів тому через відкритий аукціон було продано 11,5 квадратів теж у центрі міста  за ціною 2, 5 млн грн.! Різниця вражає –  300 $ за квадрат для свого кума, і 10 000 – з аукціону для чужого. Це величезні втрати для міського бюджету», – розповів Ігор Васюник.

Васюник певний, що через стійкі корупційні схеми, бюрократію та хабарництво значна частина економіки міста знаходиться в тіні, від чого міський бюджет недоотримує  мільйони гривень. Відтак кандидат вимагає прозорості та відкритості у процедурі продажу/оренди землі/нерухомості, видачі дозволів тощо.

«Є просте правило: якщо ти робиш процеси відкритими та прозорими для громади – чиновники перестають красти бюджетні кошти, контакт “чиновник – громадянин” мінімізується і відповідно рівень хабарництва також. У Львові нарешті повинні запровадити електронне урядування – так, як це є у світі. Злість бере, коли чую, що зробили електронне звернення мешканців, а земельні та майнові аукціони, на чому бюджет міста найбільше заробляє, ні. Земельні ділянки повинні продавати лише через онлайн-аукціон, так само потрібно запровадити аукціони на оренду комунального майна. Потрібно відкрити дані містобудівного кадастру, аби громадськість могла контролювати законність будівництва, бо зараз із цим суцільна вакханалія!», – говорить Васюник.

Кандидат на посаду міського голови констатує, що, наприклад, електронна черга у дитячі садочки від хабарів не рятує. Також досі не запроваджено в місті обіцяний електронний квиток, який допоміг би зробити ринок перевезень прозорим.  Про те, що рівень корупції у Львові зростає, свідчить й кількість незаконних будівництв: активісти нарахували понад 60 адрес, а на початку року ця цифра була вдвічі меншою.

«Мене на зустрічах львів’яни постійно запитують, звідки брати кошти на ремонт шкіл, будівництво нових дитсадків, ремонти лікарень, закупівлю нового транспорту. Але відповідь дуже проста – потрібно усунути будь-які можливості красти бюджетні кошти. Якщо сьогоднішня влада допускає такі мільйонні втрати та зловживання коштами міського бюджету, то звісно що не буде коштів ні на що. Далі будемо говорити які в нас чудові фестивалі в центрі, а на проблеми районів і самих львів’ян закриємо очі. Саме тому я пропоную у своїй програмі  зробити усі процеси ухвалення рішень у міській владі відкритими та прозорими, підконтрольними  громадськості», – додає Ігор Васюник.

Відтак в програмі кандидата на посаду міського голови Львова Ігоря Васюника йдеться про методи та інновації, які зможуть подолати корупцію та бюрократію у місті:

-спрощення процедур одержання адміністративних послуг, замовлення та оплата послуг для підприємців та мешканців через мережу Інтернет;

-прозорість формування видатків бюджету міста, зокрема у сферах освіти та медицини;

-проведення інвентаризації та створення відкритих он-лайн реєстрів комунального майна та землі;

-прозоре проведення земельних та майнових аукціонів, зокрема з он-лайн доступом, з продажу (оренди) землі, комунального майна та всіх бюджетних закупівель;

-комплексний публічний, незалежний аудит бюджету, всіх бюджетних установ та комунальних підприємств;

-відкритий електронний доступ до даних містобудівного кадастру, який забезпечить прозорість та контроль громадськості у сфері будівництва;

-відкритий он-лайн доступ до даних про квартирні черги для прозорості процедури безоплатного надання комунального житла;

-оптимізація апарату міської ради, запровадження ефективної структури міської ради, за якої не дублюватимуться обов’язки посадових осіб;

Розміщення декларацій всіх чиновників міської ради на офіційному веб-порталі міста.

«Моя програма – це покроковий план для розвитку та вирішення нагальних питань Львова. Кожну з болючих проблем озвучили самі львів’яни:  високі та часто необґрунтовані комунальні тарифи, корупція, ганебний стан громадського транспорту, занедбані житлові райони. Львів має багато перспектив розвитку. Потрібно створити сприятливий економічний клімат для залучення потужних внутрішніх та зовнішніх інвестицій. Це дасть можливість створювати нові робочі місця та спонукатиме висококваліфікованих фахівців розвивати рідне місто, а не шукати заробітків за кордоном. Тоді у нас справді будуть і європейські дороги, і новий транспорт, і доступні та якісні комунальні послуги, і гідні зарплати. – резюмував Ігор Васюник.

Фото: ФБ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *