ОСТАННІ НОВИНИ

Укрпошта розробила марку та монету до Дня захисника України

|

Сьогодні, 12 жовтня, до Дня захисника України Укрпошта та НБУ презентували художню поштову марку та пам’ятну монету «День захисника України». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Укрпошти.

5

«З метою вшанування бойового подвигу, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, з метою посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі, збереження та розвитку національних військових традицій та відзначення Дня захисника України Укрпошта презентує громадськості та вводить в обіг художню поштову марку «День захисника України».  Ми сподіваємося, що ця марка, цей витвір мистецтва стане своєрідним оберегом для усіх наших захисників», – відзначив на церемонії спецпогашення керівник Укрпошти Ігор Ткачук.

Робота над створенням поштової марки та пам’ятної монети, присвячених вшануванню мужності та героїзму борців за національну свободу, була спільною та велася художниками Володимиром Тараном, Олександром та Сергієм Харуками, а також скульпторами Володимиром Атаманчуком та Святославом Іваненком.

1

Як зауважив директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко, День захисника України – це нове свято для незалежної України, але не нове в українській історії.

«Саме у день Покрови Пресвятої Богородиці українське козацтво вшановувало своє військо. В історії це свято ще називається Козацька Покрова. Образ Божої Матері, яка тримає білу довгу покрову, став своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до мирного життя», – сказав він.

Поштова марка та монета мають цікаве художнє рішення. На марці та аверсі монети на тлі орнаменту розміщено постать Пресвятої Богородиці, яка руками огортає та покриває захисників України різних часів: козаків та сучасних воїнів. Поля маркового аркуша прикрашають написи: «За Україну! За її волю!», «14 жовтня – День захисника України». А на реверсі монети на тлі камуфляжу розміщено стилізоване зображення тризубу – Знак Княжої Держави Володимира Великого, угорі написи півколом: ЗА ЧЕСТЬ! ЗА СЛАВУ! ЗА НАРОД!

Пам’ятна монета має номінал 5 гривень, тираж 50 000 штук. Коштує монета «День захисника України» 29 гривень.

Номінал поштової марки «День захисника України» складає 2,40грн. Тираж – 160 000 примірників.

Придбати поштові марки до Дня захисника України можна у всіх відділеннях Укрпошти. Пам’ятні монети за цінами НБУ можна придбати в усіх територіальних управліннях НБУ та дистриб’юторів НБУ з продажу пам’ятних монет (АТ “Ощадбанк”, ПАТ “КБ “Хрещатик”, ПАТ “ОКСІ БАНК”).

Фото: Укрпошта

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *