ОСТАННІ НОВИНИ

Незаконні забудовники все частіше руйнують житло та життя львів’ян

|

У понеділок, 11 жовтня, відбулася прес-конференція присвячена проблемі  хаотичних забудов в місті Львові та руйнуванню житла мешканців сусідніх  будинків, що призвело до створення  умов,  небезпечних для їхнього життя та здоров’я, передає кореспондент Львівського порталу.

міхновських

Сьогодні у Львові кількість так званих «проблемних» забудов росте у геометричній прогресії та починає лічитися не одиницями, а десятками. Свою назву вони отримали від того, що мешканці сусідніх прилеглих житлових будинків, втомилися покладатись на добросовісність забудовників та від бездіяльності чиновників усіх рівнів, а тому самі стали активно захищати свої права, свободи та інтереси.

Фонд стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини підтримав дві справи з численної кількості таких випадків у Львові. Вони стосуються однієї й тієї ж проблеми, але мають різну фабулу, історію та перспективні шляхи боротьби з порушеннями або ж їх наслідками. Однією з таких справ є проблема Оксани Юзич і будівництвом багатоповерхівки навпроти її будинку, що загрожує її життю.

«Я є матір’ю трьох дітей. Ми проживаємо в старому австрійському будинку, що знаходиться по вулиці Братів Міхновських, 35 в місті Львові.  В серпні-вересні 2012 року навпроти нашого будинку, в якому проживаю я і троє моїх неповнолітніх дітей, розпочалось будівництво 4-8-поверхового будинку компанією «Інтергал-Буд». Натомість, при завершенні постала багатоповерхівка на 9 поверхів.

Внаслідок такого будівництва в нашій квартирі тріснула стеля та фундамент будинку, з’явилися тріщини по всьому будинку, просіла підлога в тому числі через пошкодження каналізації вантажними автомобілями з будівництва.

Також новобудова повністю закрила доступ сонця та природного освітлення нашої квартири. Через просідання підлоги, пошкодження каналізації і фундаменту будинку в квартирі з’явилась сирість, цвіль і постійний  неприємний запах. Мої діти хворіють через такі обставини, а с особливо небезпечно це для Назарія, так як він хворіє на бронхіальну астму,  якому згідно з лікарським призначення категорично заборонено знаходитись в сирих, неосвітлювальних сонцем приміщеннях. Відсутність повноцінних санітарно-гігієнічних норм призводить до погіршення здоров’я сина – приступи кашлю, задухи, різке погіршення самопочуття», – повідомляє постраждала.

Експерт Центру правових та політичних досліджень «СІМ» Олег Ільницький детальніше розповів про санітарно-технічний стан квартини пані Оксани.

«7 жовтня 2014 року пані Юзич  звернулась із письмовою заявою в Залізничну районну адміністрацію з приводу невідповідності квартири санітарно-технічним вимогам. Міжвідомча комісія будинок аварійним не визнає.  Однак, у неї  є технічний висновок за результатами обстеження будинку приватного експерта, в якому вказано, що її квартира не відповідає вимогам санітарних норм через грибкове ураження стін та сирість поверхні стін до висоти 1,5 м.  Вологість поверхні стіни становить 30-70% (волога та мокра), що значно погіршує умови проживання в квартирі та може призвести до появи хронічних  захворювань мешканців квартир першого поверху, а особливо дітей та людей похилого віку.

Однак, будинок 35 по вул. Братів Міхновських і квартира пані Оксани  не внесено в список об’єктів, які потребують капітального ремонту, відтак ремонт не буде проводитися в найближчий час. Отже, пані Юзич  та її неповнолітні діти перебувають в стані небезпечному для їх здоров’я.

Окрім того, у нас  є копія наказу Департаменту містобудування міськради, яким було надано дозвіл фірмі-забудовнику на забудову 4-8 поверхового багатоквартирного будинку, однак насправді побудовано 9-поверхова будівля», – розповів Олег Ільницький.

міхновських1

Оксана Юзич зверталася ледь не у всі державні установи, але всю їй відмовили у допомозі.

«Я зверталася до Андрія Садового, була в нього на прийомі 5 разів. Спочатку він порекомендував продати квартиру. Але ж хто купить мною квартиру в такому стані? Потім сказав брати кредит, проте це теж не вихід з положення. Мер запропонував зробити ремонт за власні кошти, з умовою, що держава мені їх поверне. Ремонт ми таки зробили, на який витратили близько 10 тисяч. Замість 10 нам повернули 1 тисячу, яку ще досі повертають”, – стверджує мешканка аварійного будинку.

Захисники пані Оксани свідомо розумію, що добиватися того, щоб новобудову знесли нереально, але юристи хочуть добитись, щоб постраждалій відшкодували моральні та матеріальні збитки.

Юрист  Олег Ільницький пояснив, чому посадові особи відмовляють людям зі схожими проблемами та чим вони керуються, приймаючи так рішення.

«Ситуація, коли самоорганізовані мешканці звертаються за захистом своїх прав чи до правоохоронних органів, чи до судів, до того як почалося чи триває будівництва, є те, що право застосовні органи вперто відмовляються побачити порушення прав, свобод чи інтересів таких мешканців. Вони, можливо, й погоджуються з тим, що це незаконна забудова, але їх основний аргумент –  ви не довели, що ваші права, свободи чи інтереси порушено. Це таке юридичне кліше, яке в подальшому знімає будь-яку відповідальність з відповідних органів», – запевнив Ільницький.

Такі ситуації далеко не поодинокі, тому експерти закликають людей, що стикнулись з такою чи схожою проблемою, об’єднувались та протистояти державному безчинству. Ніхто не гарантує, що це допоможе на 100 %, проте це повинно вплинути на посадовця і зрушити ситуацію з місця.

Як раніше повідомляв Львівський порталкількість незаконних будівництв у Львові зростає разом з корупційними схемами на будівельному ринку.

Фото: novobudovy.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *