ОСТАННІ НОВИНИ

Міська влада має всі можливості, щоб допомагати учасникам АТО, але немає найголовнішого – бажання, - Васюник

|

У вересні цього року львівський «Центр правового захисту учасників АТО» відзначив річницю діяльності. За цей час юристи надали допомогу 1800 військовослужбовцям зі всієї України.  Також вийшли друком два видання брошури -пам’ятки «Права та гарантії учасників АТО», які стали незамінним помічником військовослужбовцям та їх рідним. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі кандидата на посаду міського голови Львова Ігоря Васюника.

Васюник

Юристи розповідають, що за рік роботи «Центру правового захисту учасників АТО» проблеми, з якими зверталися військовослужбовці та їх рідні істотно змінилися. На початку,  це були звернення, які стосувалися роз’яснення та  порядку надання статусу учасника бойових дій. Зараз ж найбільше військовослужбовці  нарікають на невчасне передання командирами частин їх документів для присвоєння статусу учасника бойових дій.

«Командири частин своїм обов’язком справді часто нівелюють,  і з різних причин документи не передають вчасно, або передають не в повному обсязі. Відповідно, різні інстанції їх повертають назад,  і вони залежуються  в частинах місяцями. А хлопці через це не можуть отримати статусу учасника бойових дій. Тобто, зараз найбільша проблема – бюрократична», -розповідає Мирослава Дмитришин, юрист «Центру правового захисту учасників АТО».

Проблем після повернення зі Сходу у  учасників АТО насправді дуже багато, нарікають військовослужбовці. Але основна полягає в тому, що люди, які повертаються звідти  – травмовані психологічно.

«Багато  розчарованих учасників АТО покинуло Україну. Люди зневірюються. Спочатку першої хвилі мобілізації, до прикладу, 90% хлопців хотіло йти на службу за контрактом. Зараз, таких – одиниці.  І все через те, що немає ані елементарної допомоги, ані розуміння. Єдина допомога від міськради –  одноразова. Багато людей за нею зверталися, але для того, щоб її отримати потрібна довідка на довідку. В соціальних службах задають масу непотрібних запитань. Створюють такі умови, що допомогу отримати просто нереально. Військовослужбовці в розпачі говорять: «Ну слухайте, ми ж не за гроші ішли воювати!», і в кінці махнуть  рукою і не хочуть тих грошей, тільки, щоб їх так не принижували», – продовжує Юрій Маркович, заступник командира Другої мінометної батареї 80-ї Окремої аеромобільної бригади.

Засновник центру правового захисту учасників АТО, кандидат на посаду міського голови Львова  Ігор Васюник переконаний, що міська влада має багато можливостей, щоб допомогти учасникам АТО, проте немає головного –  бажання.

«Мер повинен в першу чергу, сприяти нашим героям, щоб вони отримали всю необхідну реабілітацію, сприяти у працевлаштуванні, у виділенні земельних ділянок чи забезпеченні житлом. Я взагалі не розумію, чому наших хлопців,  я перепрошую, «футболять» в Пустомити, в Перемишляни.  На мої депутатські запити пишуть відписки, що «буде переглянуто», «буде передбачено», «буде розглядатися на наступній сесії» і так далі», – розповідає Ігор Васюник.

Довідка: «Центр правового захисту учасників АТО» працює у кількох напрямках: гаряча лінія, на якій волонтери – юристи приймають дзвінки від військовослужбовців та їх рідних і надають їм фахові консультації. Якщо такої консультації недостатньо, учасників АТО записують на прийом до юристів. Особистий прийом – це другий напрямок центру. Юристи консультують, допомагають розібратися з документами, написати заяву, рапорт, скаргу чи звернення в різні інстанції. Депутатські звернення за допомогою парламентаря і засновника «Центру правового захисту учасників АТО» Ігоря Васюника – це третій напрямок, який на сьогодні є дуже важливим і чи не найефективнішим. Четвертий напрямок роботи «Центру правового захисту учасників АТО» – це позовна робота. Юристи центру за потреби  звертаються в суд для захисту прав учасників АТО. П’ятий напрямок – представництво інтересів в кримінальних провадженнях.

«Центр правового захисту учасників АТО» також ініціював друге видання книги-брошури «Права та гарантії учасників АТО». В ньому є доповнення всіх нормативних актів і законів, які були проголосовані Верховною Радою, а також   роз’яснення до них.

Нагадаємо, що Ігор Васюник зареєстрував два законопроекти у Верховній Раді, які дають можливість учасникам бойових дій отримати додаткові пільги. Мова йде про внесення змін до Податкового Кодексу України (пункту 169.1 статті 169) та Закону України «Про зайнятість населення» (щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій).

Нагадаємо, що «Центр правового захисту учасників АТО» працює з понеділка по п’ятницю, з 11:00 до 17:00 години. Попередньо записатися на прийом можна за номерами телефонів: 0683847640, 0993697118. За цими номерами телефонів щобудня з 11:00 до 17:00 працює і гаряча лінії правової допомоги.

Фото: прес-служби кандидата на посаду міського голови Львова Ігоря Васюника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *