ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні річниця Революції на граніті

|

Рівно 25 років тому 2 жовтня розпочалася Революція на граніті. Ця революція стала першим українським Майданом – успішним ненасильницьким політичним протестом проти чинної комуністичної влади в УРСР. Саме під час акції тодішню Жовтневу площу оголосили «територією, вільною від комунізму» та почали називати Майданом Незалежності. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам’яті.

революція

«Історія Майдану Незалежності — це історія трьох Майданів, це історія нашої незалежності. Революція на граніті — це був наш перший Майдан. На початку 1990-х масові акції протесту проходили у багатьох республіках СРСР, проте в Україні особливістю Революції на граніті було те, що її рушійною силою були не політики, а студентська молодь. Ідея проведення акції протесту та голодування зародилася влітку 1990 року в Києві. Задум швидко підхопило Студентське братство Львова. Голодування розпочалося 2 жовтня 1990 року. 3 жовтня на площі вже стояло 49 наметів, а в голодуванні брали участь 137 осіб із Києва, Львова, Дніпропетровська, Івано-Франківська й інших міст України. На захист студентів стали кияни, які несли теплі речі й чай», – розповів Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Акції громадянської непокори, які охопили Україну в жовтні 1990 року, заклали традиції проведення демократичних акцій протесту, подальшим виразником яких стала Помаранчева революція та Революція Гідності.

Революція на граніті стала переломним моментом в утвердженні незалежності України, а молоде покоління вже на початку 1990-х засвідчило своє бажання і відстояло право жити у вільній демократичній державі.

Відео: Ukrainian Institute of National Remembrance

Фото: firtka.if.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *