ОСТАННІ НОВИНИ

На Личакові відреставрували могилу Івана Франка

|

Міністерство культури і національної спадщини Республіки Польща у співпраці з  Управлінням охорони історичного середовища ЛМР відреставрували на Личаківському кладовищі могилу Івана Франка. Про це Львівському порталу повідомили організатори проекту.

29

За даними організаторів проекту,  протягом цьогорічного сезону робіт, за кошти польського міністерства, відновлено дев’ять пам’яток Личаківського некрополя.

«Серед них пам’ятник на могилі українського поета Івана Франка. Ми дуже раді, що саме таким чином Польща змогла приєднатися до запланованих на 2016 рік заходів з нагоди 150-річчя від дня народження та 100-річчя від смерті «великого Каменяра», – йдеться у повідомленні.

Відкриття відреставрованої могили Івана Франка відбудеться 6 жовтня 2015 року, о 9.15 год на Личаківському цвинтарі.

Додамо також, що реставраційні роботи, метою яких є відновлення у Львові об´єктів спільної культурної спадщини України та Польщі, проводяться системно з 2008 року.

У 2008-2014 роках були проведені професійні комплексні реставраційні роботи надмогильних пам´ятників і гробниць: історика Августа Бєльовського, українського філантропа Іларіона Еліясевича, художника Артура Ґротґера, українського економіста та громадського діяча Ярослава Кулачковського, композитора і піаніста, учня Ф. Шопена, засновника Львівської консерваторії Кароля Мікулі, українського історика літератури

Омеляна Огоновського, заслужених міщан Львова Пауліни і Станіслава Папарів, першого реставратора пам´ятників Східної Галичини Мечислава Потоцького, вірменського архієпископа, митрополита Григорія Рамашкана, засновника династії львівських скульпторів Антона Шімзера, політика, президента австро-угорського парламенту Францішека Смольки, вірменського архієпископа, митрополита Самуела Стефановича, родини українського музейного діяча Іларіона Свєнціцького, історика і письменника Кароля Шайнохи, українського поета і письменника Маркіяна Шашкевича, юриста Леона Тварецького, німецького скульптора діючого у Львові (у XVIII/XIX ст.) Гартмана Вітвера, польської письменниці і публіцистки Габрієли Запольської, українського історика і публіциста  Дениса Зубрицького.

Цьогорічний етап спільних польсько-українських комплексних реставраційних робіт на Личаківському цвинтарі охопив надмогильні пам´ятники: Гонорати Боженцької,

Юзефа Чуловського, Івана Франка, Северина Ґощинського (продовження),
Уршули з Хшановських Ігнацової, Францішека Яворського, Станіслава Кемпінського, Артура Міліковського та Родини Скрипців. Вартість цьогорічних робіт становила близько 445 000 польських злотих ( бл. 2,6 млн. грн.).

Фото: made-in-ukraine.info 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *