ОСТАННІ НОВИНИ

Як захистити себе від грипу?

|

Львівське міське управління ГУ ДСЕС у Львівській області інформує мешканців міста щодо профілактики захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

uhbg

Необхідно пам’ятати, що грип буває 3 видів: -А-, -В-, -С-. Найбільш болісно протікає саме грип -А-. Щороку вірус грипу мутує, проте і всесвітня фармакологія не стоїть на місці, саме з цієї причини лікарі наполягають на щорічній вакцинації населення.

Вірус грипу передається від людини до людини тільки повітряно-крапельним способом. Також слід звернути увагу на те, що цей вірус виявляє високий рівень контагеозності, відповідно, більша частина населення буде піддана захворюванню. Цей вірус проявляє себе протягом 2-3 діб, максимальний час, після якого проявляються симптоми, – 5 діб.

ГРВІ об’єднує гострі респіраторні вірусні інфекції, які в окремих випадках викликають ускладнення. ГРВІ приносять безліч незручностей, проте, вони не можуть зрівнятися за симптомами з грипом. У будь-якому випадку з’ясувати ступінь ризику дуже просто – аналіз крові, і ви будете точно знати, який вірус атакував ваш організм.

Як відрізнити симптоми грипу від ГРВІ?

Ознаки та симптоми грипу:

  1. грип приходить несподівано і за лічені години повністю захоплює ваш організм;
  2. грипу властиве різке підвищення температури (в окремих випадках до 40,5 градусів), підвищена чутливість до світла, ломота у всьому тілі, а також болі: головні і м’язові;
  3. у 1-шу добу захворювання грипом ви захищені від нежиті;
  4. найбільш активна фаза грипу припадає на 3-5 день захворювання, а остаточне одужання доводиться на 8-10 день;
  5. враховуючи, що інфекція грипу вражає судини, саме з цієї причини можливі крововиливи: ясенні і носові;
  6. після перенесеного грипу ви можете підхопити інше захворювання протягом наступних 3-х тижнів, такі захворювання найчастіше протікають дуже болісно і можуть закінчитися летальним результатом.

Ознаки та симптоми ГРВІ :

  1. хвороба проступає поступово і найчастіше починається із стомлюваності і зовнішнього прояву вірусу, наприклад, нежиті;
  2. на наступний день після активації захворювання проступає сухуватий кашель, який з часом трансформується в мокрий (відхаркувальний);
  3. після перенесеного ГРВІ ви можете підхопити інше захворювання протягом наступних 3-х тижнів, але, на відміну від стану після грипу, вони будуть проходити в більш легкій формі.

Особливо важко вірусні захворювання проходять у маленьких дітей та літніх людей, у так званої групи ризику. Сильна інтоксикація може привести до небажаних наслідків, рівень смертності, наприклад, від грипу становить 0,2% по всьому світу.

Для лікування грипу рекомендується строгий постільний режим і рясне пиття, жарознижуючі, антибіотики та противірусні препарати: Колдрекс, Тера флю, Аспірин; полівітаміни та аскорбінова кислота, препарати, що підтримують імунітет: інтерферон, афлубін, Імунал.

При лікуванні ГРВІ – жарознижуючі: Колдрекс, Тера флю, Аспірин, препарати від кашлю і для виведення мокротиння, протизапальні, протинабрякові, судинозвужувальні препарати і соляні розчини для носа, полівітаміни, аскорбінова кислота, препарати, що підтримують імунітет: інтерферон, афлубін, Імунал, рясне пиття.

Для профілактики грипу та ГРВІ їжте цитрусові, солодкий перець, молочні і кисломолочні продукти, тверді сири, відварну рибу, яловичину, моркву зі сметаною, родзинками або курагою. Вітаміни А, С, цинк та кальцій, що містяться в цих продуктах, попереджають застуди і полегшують їх лікування; вранці і ввечері з’їдайте по 1/2 грейпфрута – це хороша профілактика ангіни. У грейпфруті містяться дубильні речовини, які створюють захисну плівку на слизовій; бережіть ноги від переохолодження і вогкості; вранці і ввечері протирайте обличчя і полощіть рот і горло відваром подорожника або евкаліпта. Це захистить слизові оболонки і шкіру від осідання хвороботворних мікробів; у період епідемій грипу, збираючись на вулицю, візьміть з собою носовичок, змочений слабким розчином марганцівки. Якщо поруч чхають і кашляють, закрийте хусткою ніс і рот. Це запобігатиме потраплянню інфекцій в організм.

І на завершення хотілося б відзначити, що будь-яке вірусне захворювання, перенесене «на ногах», може погано відбитися на вашому здоров’ї в майбутньому. У будь-якому випадку, при перших ознаках захворювання постарайтеся піти до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо стратегії лікування. Пам’ятайте про те, що будь-яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень.

А що робити у разі виникнення харчового отруєння, читайте тут.

Фото: medprice.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *