ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року в Львові двоє осіб заразилося лептоспірозом

|

Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України нагадує мешканцям про профілактику лептоспірозу. Так, торік  у Львові зафіксували 10 випадків лептоспірозу, цього року – 2 випадки. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

images (3)

Згідно з даними лабораторних досліджень, у м. Львові до 50% щурів інфіковані лептоспірами.

Лептоспіроз або водяна гарячка – гостре інфекційне захворювання людей, а також тварин. Джерелом інфекції є хворі і ті, що вже перехворіли, сільськогосподарські, домашні та дикі тварини, а також здорові, які виділяють збудника в довкілля. Зараження від хворої людини не спостерігається. Збудник лептоспірозу – лептоспіра, рухливий мікроорганізм спіралеподібної форми. Лептоспіри у водоймищах живуть до 30-60 днів, а у вологому ґрунті – до 270 днів, вони також довго зберігаються на харчових продуктах, куди потрапляють з сечею тварин. Людина інфікується при купанні у заражених водоймах або при вживанні сирої води, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами. Лептоспіри можуть проникати в організм людини не тільки через шлунково-кишковий тракт, але і через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

«Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми лептоспірозу. Хвороба починається гостро, із затальної слабкості, підвищення температури до 39-40 градусів. З’являється біль голови, м’язеві болі, особливо в ногах, а згодом у м’язах спини, потилиці, шиї, живота. Іноді з’являється геморагічний висип на нижніх кінцівках, спостерігаються крововиливи у склеру, кон’юктиву, шкіру. Сеча набуває темного кольору. Печінка, селезінка збільшуються, спостерігаються ознаки ураження нирок. При пізньому звертанні за медичною допомогою та важкому перебігу летальність від лептоспірозу може досягнути 30-35%», – розповідає лікар-епідеміолог відділення дезінфектології ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» М. Лущик.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *