ОСТАННІ НОВИНИ

За чотири роки львів’яни можуть повністю забути про центральне опалення

|

У Львові нарешті вирішили  «взятись» за комплексне реформування системи теплового господарства, залучаючи кошти місцевого бюджету для утеплення фасадів багатоквартирних будинків та максимально спростивши механізм переходу мешканців на індивідуальне опалення.

За цих умов львів’яни уже за 4-5 років зможуть забути про таке поняття як опалювальний сезон і матимуть змогу вдвічі менше платити за тепло. Про це на брифінгу розповів координатор групи «Громадянська позиція» у Львівській міськраді Володимир Гірняк.

гірняк

«Ще в 2006 році була розроблена комплексна програма реформування нашого теплокомуненерго. На той час вона коштувала близько 400 мільйонів гривень. Йшлося про те, щоб залучити серйозні інвестиції в цей напрямок. Багато років ніхто цього не робив, хоча ми неодноразово порушували це питання. Зараз міська рада взяла кредит, за який у місті міняються труби, встановлюють теплові пункти, але вона стосується лише Сихівського району. На жаль, ця система повністю реформована не була, хоча, як на мене, необхідно було взяти одразу серйозну суму – залучити і кошти з місцевого бюджету, і, можливо, кредитні чи інвестиційні», – розповів Володимир Гірняк.

За словами депутата, для реформування теплової господарки міста потрібно 4-5 років, після чого львів’яни забудуть таке поняття як опалювальний сезон.

«Громадянська позиція» також пропонуватиме передбачити у міському бюджеті окремий фонд для співфінансування утеплення фасадів будинків ОСББ.

«На кожен такий будинок потрібно по кілька мільйонів гривень. Міський бюджет не матиме таких коштів, тому ми пропонуватимемо передбачити у міському бюджеті окремий фонд, щоб мешканці утворювали ОСББ і за умови співфінансування ми могли утеплювати ці будинки. Таким чином, мешканці платитимуть за тепло вдвічі менше», – каже депутат.

Також, за його словами, потрібно максимально спростити механізм відмови львів’ян від централізованого опалення.

«Ми не зможемо повністю відмовитись від центрального опалення, але ми повинні зробити так, щоб мешканці, в яких є бажання і кошти, могли без проблем встановлювати індивідуальне опалення. Рік тому зробити це було простіше – це вирішувалось на рівні районних адміністрацій. Зараз це питання вирішує відомча комісія на чолі з першим заступником міського голови. Цю процедуру потрібно спростити», – переконаний Володимир Гірняк.

Депутат наголошує, що реформа теплового господарства принесе практичні результати фактично для кожного мешканця міста.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *