Українцям радять починати вакцинуватися від грипу якнайшвидше

|

Фахівці радять українцям почати вакцинуватись уже зараз, у вересні-жовтні, аби не захворіти узимку. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Держсанепідемслужби.

грип

Цього року Україною пройдуться три штами вірусів грипу:

– вірус подібний A/California/7/2009 (H1N1)pdm09;

– вірус подібний A/Швейцарія/9715293/2013(H3N2);

– вірус подібний В/Phuket/3073/2013.

Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства  охорони здоров’я України, аналізуючи імунний прошарок, засвідчує  недостатній імунологічний захист населення. Загалом, у минулому епідемічному сезоні зареєстровано 5,4 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ – перехворіло 13,3 % населення України, з них 49 % – діти до 17 років. Максимальний підйом спостерігався з 16 лютого по 8 березня 2015 року. На початку сезону домінуючим етіологічним фактором стали віруси парагрипу, на піку підйому – віруси грипу А(H3)сезонний, A(H1N1)pdm09 та В.

Із урахуванням оновленого складу вірусів, що вірогідно циркулюватимуть на території країни, у новому сезоні фахівці очікують збільшення кількості захворілих на грип. У зв’язку з цим спеціалісти закликають людей без імунітету вчасно вакцинуватися від грипу.

Довідка.

При вірусологічному обстеженні 4,5 тис. хворих протягом минулого сезону фахівцями вірусологічних лабораторій Держсанепідслужби ізольовано та референс-лабораторією з діагностики грипу на базі ДЗ «УЦКМЗ МОЗ» підтверджено 273 штами вірусів грипу типів А та В: типу А – 37,2 % (88) та типу В – 67,8 % (185). До Центру ВООЗ з грипу (Лондон, Великобританія) для подальшого вивчення вищезазначених штамів направлено 95 вірусів грипу.

Фото: amizon.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *