ОСТАННІ НОВИНИ

Паралельні реальності Львова

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, Львівський портал

|

Колись пройтися пішки від Дорошенка до Федорова через Площу Ринок було справою звиклою для кожного львів’янина. Чому б ні? – Прогулятися серцем рідного міста, подумати про щось приємне, згадати щось неповторне, помріяти про щось здавалося недосяжне… Проте останніми роками серце нашого рідного міста постійно знаходиться в аритмічному стані, близькому до синусової тахікардії: потоки туристів, ярмарки, столики, парасольки, фестивалі, галас, крик, штовханина…

DSC_0228

Львів перетворився на фестивальну ярмарку, де побажання клієнта – не обговорюється. Його комфорт та потреби – на першому місці. Центральну частину міста перетворили в зону комфорту для тих, хто приїжджає сюди на кілька днів, а потім – повертається додому. Історичний Львів для туристів з України та з-за кордону став справжнім раєм для відпочинку та насолоди. Проте для більшості львів’ян їх рідне місто стало втраченим раєм, тим, що в них було, і що в них відібрали. Коли провели межу і розділили Львів на дві частини: одну – для туристів, іншу – для львів’ян.

І що ми бачимо зараз? А те, що Львів поза межами свого історичного центру нічим не відрізняється від будь-якого іншого обласного центру. Культурна столиця Україна обмежується площею Ринок та кількома навколишніми вузькими вуличками, які щороку вдосконалюють, аби перебування туристів у Львові було значно комфортнішим.

Для простих львів’ян центр перестає бути улюбленим місцем відпочинку, простору для всіх там не вистачає. Відтак містяни змушені «насолоджуватися» тим що є у них на районі: посередніми генделиками, розбитими тротуарами, засміченими парками та закинутими дитячими майданчиками. Фото проект «Два Львова» відображає гірку дійсність сучасного міста Лева, різницю в благоустрої центральної  частини міста та спальної.

Тим часом  у паралельній реальності…

Останній місяць у Львові  жваво ремонтують вулиці міста, тротуари, лавки, відновлюють дитячі майданчики. Зрозуміло з чим пов’язана така активність –  за два місяці львів’яни обиратимуть нову владу міста.  Однак нам вдалося зафіксувати чимало місць у Львові, які жахають, і які лишаються поза увагою органів місцевої влади  навіть у час передвиборчої  кампанії.

Поки  у центральній  частині міста активно ремонтують внутрішні дворики, ось як виглядає прибудинкова територія на вулиці Масарика.

DSC_0001

Внутрішні подвір’я поза межами площі Ринок не надто цікавлять чиновників  мерії, адже сюди навряд чи заглядає око туриста.

DSC_1149

Прибудинкові території спальних районів Львова виглядають не дуже естетично.

DSC_0030

Це вулиця  Леся Курбаса. У мерії кілька місяців тому її вирішили зробити пішохідною, на ремонт виділили півмільйона гривень.  Після відновлення, власники тутешніх кафе не розгубились і швиденько  заставили вуличку столиками. Це неабияк обурило користувачі соцмереж.

“Дякуємо місту за не пішохідну,  а ресторанну вулицю Курбаса. Робили не для людей, а для місцевих підприємців. Дерева тепер ростуть під парасольками”, – йдеться у повідомленні на сторінці спільноти Варта 1.

DSC_0180

А це вулиця Клепарівська.  Вона віддалена від центру, а отже тут вочевидь не ступає нога туриста. Натомість цією дорогою щоденно у справах ходять прості львів’яни, мами з візочками, пенсіонери, діти.

DSC_0126

Цей тротуар не бачив ремонту  довгі роки. Якби за станом хідників слідкували регулярно, і вчасно латали яму, очевидно що таких розбитих ділянок ми б не мали. Та й і витрати б не були такими значними.

DSC_0133

Які асоціації у вас виникають зі словом «площа»? Простора, гарно облаштована ділянка, з лавками, клумбами та усміхненими перехожими? Студенти тут відпочивають після пар, діти грають у м’яча, або катаються на велосипедах, мами бавляться з дітьми.  Саме так виглядає площа перед пам’ятником Івану Франку.

DSC_0120

А тепер увага – це теж площа. Липнева. Раніше  тут був стихійний ринок, тепер вона стала стихійною  парковкою.

DSC_0364

В активістів були ідеї реконструювати її та зробити зоною відпочинку, однак минуло кілька років,  а тут хіба висадили кілька дерев.

DSC_0345

Очевидно задумка була прикрасити площу озелененням, так як на вулиці Городоцькій. Проте це мало б стати останнім штрихом  у відновлення площі, кілька деревцят не сховають розбитого асфальту.

DSC_0132

Дитячому майданчику у центральному парку імені Івана Франка можуть позаздрити діти Левандівки, Рясного чи Сихова.

DSC_0096

Адже все, що має дітвора на вулиці Масарика це похилу, заржавілу драбину, та залишки від гойдалки. Як бачимо,  тут не людно, очевидно в цей час діти грають в комп’ютерні ігри, що й не дивно.

DSC_0011

Діткам вулиці Кошиці пощастило більше, вони мають хоч якісь футбольні ворота.

DSC_0036

Логотип Львова з написом «Львів відкритий для світу» свідчить про те, що цей дитячий майданчик  на вул. Сосюри вдалося встановити завдяки міській раді. Однак пляшка з-під пива каже нам, що дитмайданчик відритий для розпивання алкогольних напоїв.

DSC_0096 (2)

А цей дитячий майданчик відкритий як для бажаних, так і не бажаних гостей.  Не важко здогадатися, які компанії збираються тут увечері.

DSC_0151

 

DSC_0197 (1)

Вул. Марка Вовчка
Ось так виглядають відпочинкові зони у центральній частині міста. Відремонтована доріжка, красива лавка, поряд смітник – усе для вашого комфорту.

DSC_0103

Натомість мешканці Клепарівської навіть не мають де присісти. Як в доісторичні часи – камінь-стіл, камінь-стілець, камінь-ліжко.

DSC_0143

Тут була лавка, зараз вона має вигляд конструкції, схожої на лавку. Скоро і її не стане. Але тут не ступає нога туриста, а отже й чиновника міськради.

DSC_0301

Парк Горіховий гай. Озеро та сам парк громадський активіст Андрій Породко з мешканцями власними силами доводять до ладу. Допомоги від міської влади важко дочекатись.

Відвідувачі Левандівського озера лавок не потребують.

DSC_0231

Яка не яка, але ж лавка. Очевидно на Науковій розвивається  самоорганізація населення.

DSC_0265

Ось так виглядають прогулянки центральними вуличками міста.

DSC_0228

Їм не заважають ями на дорозі, смердючі смітники, понищені лавки чи зів’ялі клумби.

DSC_0226

Натомість прогулянки дорогами  у спальних районах міста нагадують квест, ходьбу з перепонами, будь-що, але не тротуар.

DSC_0140

Вул. Клепарівська

1

Вул. братів Міхновських

2

Вул. Замарстинівська

Прогулянки у спальних районах міста не радують запашними ароматами квітів чи свіжоспечених круасанів.

DSC_0219

Левандівське озеро

DSC_1194

За вулицею  Під Дубом

А повертатися увечері такими дорогами   – доволі небезпечно.

DSC_0106

Ось так виглядає трамвайна колія на вулиці Городоцькій. Трамваї цією вулицею рухають плавно, не шумно, і не створюють дискомфорту як пасажирам, так і мешканцям тутешніх будинків.

DSC_0169

Поїздка трамваєм вулицею Сахарова нагадує атракціон: трамвай трясе, а тарахкотіння    – заглушує. Гучна музика в навушниках   не врятує.

DSC_0245

Миловидний центр, квітучі велопарковки, рівненький тротуар.

DSC_0233

Вулиця Стороженка, це будинок швидше впаде, аніж дочекається реставрації.

DSC_0183

Поки мешканці старих будинків у центрі міста милуються усміхненими перехожими та красивою архітектурою, львів’яни шевченківського району  воліють не виглядати у вікна.

DSC_1174

На жаль, засмічені вулиці, парки, розбиті дороги та дитячі майданчики у Львові явище не рідкісне, і не потрібно довго шукати місце, аби зробити подібне фото. Активні львів’яни оббивають чиновницькі пороги з вимогами полагодити гойдалку чи закрити відкритий люк. Іншим щастить більше – лавку чи смітник поставить депутат або  щедрий підприємець. Але ж дбати про комфорт та благоустрій мікрорайонів це прямий обов’язок та завдання районних адміністрацій, які підконтрольні органам виконавчої влади Львова: міському голові та чиновникам.  У той час як у центрі Львова тривають ремонти, вулиці віддалених районів Львова продовжують нищися під колесами автівок. Парки заростають чагарниками, а розбиті доріжки – травою. Мешканцям спальних районів Львова на прогулянку у центр – зась. У вихідні площа Ринок закрита для львів’ян, вулички  та заклади старого міста кишать туристами. Львів,  красивий та привабливий  – для гостей міста. Для простих львів’ян  – понищені дороги, переповнені маршрутки, необлаштовані парки та прибудинкові території. Хоча насправді Львів може стати привабливим від Топольної до Щирецької; незалежно чи то історична частина міста, чи це спальний район.  Львів’яни варті кращого, варті мати один Львів однаковий для всіх.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *