ОСТАННІ НОВИНИ

Українська гривня сьогодні святкує День народження  

|

Саме 2 вересня 1996 року в України з’явилася власна валюта. Про це повідомляє ТСН.

Гривня – не нова назва. Так українські гроші іменувалися ще в часи Київської Русі, а також під час визвольної боротьби 1917-1920 років.

день народження гривні

П’ять перших років своєї незалежності Україна ще жила з купоно-карбованцями. Цю валюту українці згадують через втсоку інфляцію.

Грошова реформа тривала в державі два тижні – від 2 до 16 вересня 1996-го.

«У перший же день реформи за встановленим курсом було перераховано у гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян. Карбованцеві вклади населення було перераховано у гривні за курсом 100 тисяч карбованців за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій із вільним їх використанням у гривнях», – згадують у НБУ.

Уже після 16 вересня 1996 року в готівковому обігу залишилася лише гривня, а купоно-карбованці зникли назавжди.

Сьогодні в це мало віритиься, але на початку історії гривні долар коштував 1,76. Щороку через інфляційні процеси та економічні негаразди гривня втрачала свої позиції. 26 лютого 2015 року долар США сягнув максимального показника за всі роки – 30,01 гривні. Тобто він здорожчав у 17 разів порівняно з першопочатковим курсом у 1996-му.

Сьогодні ж, 2 вересня 2015-го, офіційний курс долара від НБУ становить 21,79 гривні.

Фото : atn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *