ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні відзначають 70-річчя завершення Другої світової війни

|

Нині світ відзначає 70-ту річницю завершення Другої світової війни. Про це Львівському порталу повідомили в прес-службі Українського інституту національної пам’яті.

війна

Так, 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт капітуляції Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

Як інформують прес-службі інституту, Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), Польщі (120 тис.), СРСР (більше 6 млн), США (80 тис.) і Франції (6 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб.

«Для України ІІ світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння на українських землях намагалася продемонструвати свою прихильність до українства, але єдиним справді українським суб’єктом у роки війни був визвольний рух – передовсім, Українська повстанська армія», – наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Український інститут національної пам’яті підготував інформаційні матеріали щодо відзначення в Україні 2 вересня 2015 року 70-ї річниці завершення Другої світової війни. На Форумі видавців у Львові, який пройде 9-13 вересня, у партнерстві з УІНП працюватиме історичний майданчик, на якій УІНП відкриє спеціальну виставку «Українська друга світова». Історик Володимир В’ятрович прочитає лекцію «Друга Світова. Війна пам’ятей».Також УІНП пропонує перелік художніх і документальних фільмів про війну, які варто подивитися. Список «20 000 хвилин, які змінять ваше уявлення про Другу світову війну».

Фото: transkarpatia.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *