ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий штучно зриває реконструкцію площі Святого Юра

Соломія Григор’єва, Львівський портал

|

Активісти Громадської ради «Святий Юр» звинувачують Андрія Садового у штучному затягуванні реконструкції площі Святого Юра, передає кореспондент Львівського порталу.

шептицький

Політичний діяч, член Громадської ради «Святий Юр» Степан Давимука розповів на прес-конференції, що Громадська рада «Святий Юр» виникла на підставі того, що мерія відкладає завершення робіт з організацією площі біля пам’ятнику Андрею Шептицькому.

«Сама мерія, її виконавчі структури блокують ремонтні роботи. За радянських часів формувалась ненависть до постаті великого Митрополита, формувався його образ як ворога народу, тощо. Тому, власне, ми розуміємо, що в суспільстві ще залишилися діючі політичні структури, які  продовжують неявно, невідкрито, прикриваючись деревами, скверами, організовувати цю блокаду постаті Шептицького. Ми хочемо продовжити громадський тиск на мерію з тим, щоб до першого листопада відповідні роботи були завершені», – сказав Степан Давимука.

Ніхто й не уявляв, що одразу після такого масштабного відкриття за участю Президента та Глави УГКЦ, почнеться такий застій із завершенням робіт. Виникає запитання: чому почалась така проблема? Перше, що спадає на думку, це спроби використати цю епохальну споруду для піару до виборів, вважає архітектор, член Громадської ради «Святий Юр» Юрій Горалевич.

«Одразу ж після відкриття пам’ятнику перестала працювати вся техніка, припинили висадку насаджень. І активісти групи «Врятуй сквер» знову розпочали виступати проти реконструкції. Не виключено, що до цього питання залучена комерційна, а може й корупційна сторона. Та, звісно ж, політика», – стверджує архітектор.

Голова ВГО «Союз Українок» Ореслава Хомик вважає, що Садовий має не просто припинити блокаду, а власноруч приступити до реконструкції.

«Коли стоїш лицем до пам’ятника – все гарно: церква, світло. Коли розвертаєшся – все сумно. Лавок та смітників досі не поставлено, парк далі не реконструюється, заходи, які були заплановані, зриваються, частина закуплених і не висаджених газонів зів’яло. Чому так? Треба запитати міську владу.

Андрей Шептицький ніколи не був міським головою, ніколи не отримував гроші з міського бюджету, але місту і українцям загалом зробив більше ніж усі міські голови Львова разом взяті. Я думаю, що теперішні і наступні мери мали б власноручно взяти поливалку і полити газони коло пам’ятнику», – сказала Ореслава Хомик.

Зазначимо, що проблем і перепон, по факту, взагалі немає. Вся документація погоджена, вся містобудівна проблема вирішена. Тому активісти Громадської ради «Святий Юр» запевняють, що на площі ремонтних робіт залишилось максимум на три тижні. Тому вони написали відкрите звернення до Садового про негайне завершення реконструкції площі Святого Юра і вже від завтра приступити до роботи.

Нагадаємо, 29 липня на площі Святого Юра відкрили та посвятили пам’ятник Шептицькому. Окрім того, чимало львів’ян отримували незвичні «листи щастя» від імені Садового, в яких мер закликає городян долучитися до ініціативи спорудження пам’ятника, хоча громадські діячі не раз звинувачували міського голову в тому, що він навмисне блокує цей процес.

Фото: zik.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *