ОСТАННІ НОВИНИ

Чи варто українцям боятись скасування трудових книжок

|

Пропозиція міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса скасувати трудові книжки викликала резонанс серед українського працюючого населення та побоювання, що це рішення спричинить негативні наслідки. Чи є ризики при скасуванні документа, який підтверджує трудовий стаж, коментує керівник юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Ганна Воєводіна, передає кореспондент Львівського порталу.

трудова

Згідно Кодексу Законів про працю, трудова книжка є єдиним документом, який підтверджує трудовий стаж працівника. Однак поняття «трудовий стаж» вже давно в державі не існує. Цей стаж не дає прав на отримання соціальних виплат, не враховується при нарахуванні пенсії та лікарняних. Соціальне забезпечення здійснюється за рахунок страхового стажу – стажу, в який включається період, протягом якого людина сплачувала відрахування в Пенсійний фонд.

Інформація про страховий стаж зберігається саме там. Сам працівник, а також його роботодавець може дізнатися про розмір страхового стажу шляхом звернення до ПФУ.

Стосовно «трудового стажу», то інформація про нього зберігається в резюме, в реальному досвіді співробітника, рекомендації та відгуки роботодавців, колег і клієнтів.

Ганна Воєводіна вважає, що трудова книжка – пережиток радянського минулого.

«На сьогодні трудові книжки втратили свій сенс і практичне застосування. Вони вже стали просто атавізмом, який не несе жодної інформації ні для кого. Написати в трудовій книжці можна при бажанні що завгодно, так само як і навпаки: не внести туди важливі дані. До того ж вимога про зберігання трудової книжки протягом 75 років в архіві – це взагалі безглуздо, враховуючи той факт, що сьогодні всі дані зберігаються в електронному вигляді на електронних носіях», – запевняє вона.

Однак експерти єдині в думці, що реформа не повинна обмежуватися виключно скасуванням документа. Для коректного обліку відрахувань у Пенсійний фонд, так і обліку трудового стажу необхідно запровадити єдину електронну систему персоніфікованого обліку працюючих громадян. В якості прикладу можна використати досвід європейських країн.

Фото: www.unian.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *