ОСТАННІ НОВИНИ

Сенцова хочуть запроторити до колонії на 23 роки

|

У Ростові завершується судовий процес у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. Про це повідомляє Громадське ТБ.

Сенцов

Прокурор просить визначити покарання Сенцову у вигляді 23 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, Кольченку – 12 років.

На початку засідання судові пристави зібрали представників ЗМІ і заявили, що у суді готується «провокація» – у них є інформація, що хтось проніс футболки із закликом звільнити Сенцова й Кольченка – це, за словами, приставів є спробою зірвати процес.

Журналістів попередили: якщо хтось у суді з’явиться у подібній футболці, його негайно позбавлять акредитації.

Підтримати українців прийшла і сестра Сенцова Наталя Каплан та сестра ув’язненої у Росії льотчиці та народного депутата Віра Савченко. У суді також присутні генконсул України у Ростові Віталій Москаленко та консул Олександр Ковтун.

Як раніше повідомлялося, тривалість дебатів законодавством не регулюється. Однак адвокат Кольченка вважає, що вони можуть закінчитися за один день.

Сенцова звинувачують у керуванні терористичною групою. Зокрема йому закидають підпал офісу «Єдиної Росії» та «Російської общини Криму», наміри підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі, приналежність до «Правого сектору» та вплив на органи влади з метою «виходу Криму зі складу Росії». Кольченка – в «участі у терористичній організації і здійсненні теракту». Ключовий свідок у справі Геннадій Афанасьєв, який раніше визнав свою провину і погодився співпрацювати зі слідством, під час засідання 31 липня заявив, що давав свідчення під тиском і відмовився від них. Він також заявив, про тортури з боку слідчих. Інший засуджений у цій справі, Олексій Чирній, відмовився давати свідчення, пославшись на 51-у статтю Конституції Росії (дозволяє не свідчити проти себе – ред.), але зазначив, що підтверджує все сказане на стадії слідства. Сьогодні російський суд відмовив у порушенні справи про тортури щодо Сенцова та Кольченка з боку співробітників ФСБ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *