ОСТАННІ НОВИНИ

Ув'язнені з окупованих територій просяться в українські тюрми

|

Близько тисячі засуджених, які відбувають покарання в пенітенціарних установах на окупованих території Донбасу, висловили бажання продовжити відбувати строк у в’язницях на територіях, підконтрольних уряду України.Про це написала у своєму Facebook у понеділок представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, депутат від БПП Ірина Геращенко, інформує УП.

41959

За її словами проблему переміщення засуджених осіб обговорили з керівництвом Державної пенітенціарної служби України та омбудсманом Валерією Лутковською.

«На сьогодні ситуація виглядає наступним чином: на окупованих територіях залишається 29 тюрем, з них 15 в Луганській області і 14- в Донецькій. На листопад 2014 року там відбували покарання близько 16 тисяч осіб. Зараз, за наявною в нас інформацією – близько 10 тисяч», – розповіла Геращенко.

«Когось випустили, багато померли чи загинули, або були залучені до загонів бойовиків…», – додала нардеп.

«Разом з тим за рік конфлікту на Донбасі пенітенціарній службі вдалося перемістити більше 300 засуджених, зокрема, 178 жінок з Луганської колонії. Останні переміщення -29 осіб- відбулися за участі омбудсмана Лутковської , з них 9 осіб були іноземцями і потребували екстрадиції», – зазначила Геращенко.

За словами депутата, наразі, за наявною інформацією близько тисячі осіб хотіли б відбувати покарання в українських тюрмах та колоніях. Питання – підтверджені списки цих ув’язнених.

За словами Геращенко, дуже важливо долучити до цієї роботи Міжнародний комітет червоного хреста.

«Аби вони, як незалежна організація, могли отримати особисте підтвердження і верифікувати списки засуджених для переміщення. Поки що немає згоди від бойовиків на це. Але працюємо, задля узгодження списків і перевезення людей», – зазначила Геращенко.

Також за наявною інформацією, в тюрмах на окупованих територіях – складна гуманітарна ситуація, особливо в тих, де відбувають покарання люди з важкими діагнозами, як то туберкульоз, інші. Не вистачає ліків і при цьому не допускаються міжнародні гуманітарні організації, наголосила нардеп.

Фото: dt.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *