ОСТАННІ НОВИНИ

Бойовики у зоні АТО активізувались. За добу загинуло двоє людей

|

За словами речника Адміністрації президента України з питань АТО Андрія Лисенка, вчорашня доба позначилася продовженням ескалації конфлікту на сході України. Противник продовжує активно використовувати важке озброєння на Донецькому та Маріупольському напрямках, в тому числі ствольну та реактивну артилерію, інформує прес-служба РНБО.

ато

Вчора пізно ввечері окупанти здійснили артобстріл передмістя Маріуполя – Сартани, внаслідок чого загинуло 2 та поранено 6 мирних мешканців, в тому числі – 10-річна дівчинка. Зруйновано 4 будинки.

“На цьому фоні ватажки бандформувань погрожують перейти до активних наступальних дій. Сили АТО перебувають у високій бойовій готовності і своєчасно відбивають будь-які спроби ворога змінити лінію фронту на свою користь”, – сказав Лисенко.

Він також повідомив, що на Луганському напрямку тривають обстріли і дрібні провокації ворога поблизу Станиці Луганської. Бойовики активізуються у темну пору доби, ведучи вогонь у бік райцентру з протилежного боку Сіверського Донця. Зокрема, вчора знову були зафіксовано ворожий мінометний обстріл, що вівся з Малої Вергунки (Жовтневий район Луганська).

мапа

Така ж сама ситуація у Щасті, проте на цій ділянці фронту бойовики вдаються до провокацій вдень. Важке озброєння (танки, ствольна, реактивна артилерія) НЗФ не застосовують.
Крім того, на захід від Щастя зафіксовано ворожу активність біля с. Трьохізбенка та Нижнє. Противник дотримується тактики ведення мінометних обстрілів з південного напрямку вздовж доріг місцевого значення. Особливо сильна перестрілка між бойовиками та силами АТО відбулася між 18 та 19 годинами на південь від Трьохізбенки: ворог застосував міномети і гранатомети.

Разом з тим, на лінії зіткнення Новотошківське – Золоте – Попасна – Троїцьке вчора було тихо.

На Донецькому напрямку, в районі Світлодарської дуги, ситуація залишається достатньо спокійною : протягом дня було зафіксовано лише три епізоди порушення режиму тиші з боку противника. Важке озброєння не застосовувалося.

Водночас в районі Горлівки перестрілки між ворогом і українськими військовими тривають по всій лінії розмежування навколо окупованого міста – від Світлодарського водосховища до сел. Новгородське. Найбільш складна обстановка – на північ від міста, у Майорську та Зайцевому, де ворог обстрілює українські передові позиції з великокаліберних мінометів, артилерії і танків. Незаконні збройні формування тримають важке озброєння у житлових кварталах та на териконах по всій Горлівці. У світлу пору доби на цих рубежах оборони майже спокійно.

За словами Лисенка, на ділянці фронту від Горлівки до Ясинуватої епіцентром бойових дій вчора були село Верхньоторецьке та Троїцьке, де наших військових протягом дня 10 разів обстріляли з важкого озброєння, в тому числі 2 – з установки «Град». Техніка окупантів дислокується у районі села Михайлівка та села Пантелеймонівка – менш ніж за 8 км до лінії зіткнення. Також під ворожим обстрілом опинилися українські тилові позиції та населені пункти – артилерійський вогонь вівся з Ясинуватої.

Біля Донецька обстановка суттєвих змін не зазнала. Відносно спокійно тут лише з 8.00 до 18.00. У темну пору доби противник весь час використовує важке озброєння.

Лисенко підкреслив, що на лінію фронту Авдіївка – Опитне – Піски – Красногорівка – Мар’їнка припадає понад 50% усіх порушень перемир’я з боку окупантів.

Також відновилися бойові дії на виїзді з Донецька в бік Маріуполя. Розгорнувши важку техніку в районі Оленівки, ворог тричі обстріляв позиції українських силовиків у Тарамчуку та Березовому: 1 раз – з артилерії та двічі – з «Градів».

На Маріупольському напрямку основне протистояння відбувається по лінії зіткнення Богданівка – Старогнатівка – Гранітне. Бойовики застосовують 120-мм міномети і гаубиці, обстрілюючи сили АТО з відстані до 10 км як вдень, так і вночі. Ще 2 ворожих обстріли було зафіксовано вчора біля Талаківки і Сартани. На інших ділянках фронту вчора було тихо.

Крім того, вчора в зоні АТО було зафіксовано 4 польоти ворожих безпілотників. Також прикордонники виявили 1 БПЛА та 2 вертольоти країни-агресора на межі Криму та Херсонщини.

Впродовж минулої доби бойовики 148 разів обстріляли позиції українських військ, загинули двоє військових, семеро зазнали поранень.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *