ОСТАННІ НОВИНИ

Дві третини українців готові проголосувати за вступ до НАТО

|

За вступ до НАТО готові проголосувати 64% населення України. Про це йдеться у результатах дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

нато

Водночас проти вступу України до НАТО проголосували б 28,5% респондентів, ще 7,5% обрали відповідь “важко сказати”.

Як зазначається, анексія Криму та агресія Росії на Донбасі радикально змінили громадську думку населення України – позаблоковий статус значною мірою втратив свою привабливість, натомість підтримка НАТО як найбільш надійного засобу гарантувати безпеку різко зросла – з 13% у 2012 році до 33% у травні 2014 року, 44% – у вересні 2014 року, 46% – у грудні 2014 року, щоправда, знизившись до 36% у липні 2015 року.

Згідно з результатами опитування, членство України в Альянсі підтримують у західному (“за” – 89%, “проти” – 4%), центральному (відповідно, 73% та 19%) та південному регіонах (відповідно, 61% і 40%). Водночас проти членства України в НАТО проголосувала б більшість у східному регіоні (“проти” – 64%, “за” – 30%) та на Донбасі (відповідно, 54% і 36%).

Також респонденти вказали, що головним мотивом підтримки членства в НАТО є питання безпеки, на другому місці – усвідомлення того, що НАТО дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію.

Своєю чергою основним аргументом їхніх опонентів залишається думка, що членство України в Альянсі може втягнути країну у військові дії НАТО. Проте також з’явилося твердження, що членство в НАТО “може спровокувати Росію на пряму військову агресію”.

Дослідження проводилося з 22 по 27 липня 2015 року. Було опитано 2011 респондентів у всіх регіонах України, за винятком окупованого Криму та територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *