ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині загроза сказу

|

Ситуація зі сказу серед тварин в районі Буська загрозлива і створює небезпеку його виникнення у людей. Про це Львівському порталу повідомили у Буському районному лабораторному відділенні ДСЕС України.

62

За даними відомства, нещодавно скажений лис забіг у двір багатоповерхового будинку, де жителі зловили його, наражаючи себе на небезпеку.

Появу цього захворювання спричинює зростання популяції носія сказу – лисиць.

Для людей контакти з тваринами, із дикої природи, є найбільш небезпечними. Якщо лисиця забігла серед білого дня в населений пункт – напевно вона хвора на сказ, тому що за своєю вдачею це дуже обережні і хитрі тварини.

Заразитися сказом можна не лише через укус, але і при ослиненні шкірних і слизових покривів, контакті з кров’ю хворої тварини, пораненні предметами, які контактували з хворою твариною. Це може статися під час умертвлення хворої тварини, обробці його шкурки, забої худоби.

Через неушкоджену шкіру вірус проникнути не може, але як знати, що вона непошкоджена? Вірусу при його нанорозмірах достатньо і мікротріщини, невидимої неозброєним оком. Такі мікропошкодження завжди є на шкірі рук у людей, які багато працюють.

Лікарі нагадують, що захворювання сказом завжди закінчується летально. Причому людина помирає досить швидко у важких муках. Відтак, людям яких покусали тварини, потрібно терміново звернутися до лікаря, для своєчасного лікування.

Що стосується профілактики захворювання на сказ, то найдієвіший спосіб – обмежити контакт з дикими та безпритульними тваринами, хай би якими жалюгідними і безпорадними вони були.

Як відомо, сказ – гостре вірусне інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в специфічному ураженні центральної нервової системи, що у людей та більшості вищих тварин закінчується смертельно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *