ОСТАННІ НОВИНИ

Турнір на честь Андрея Шептицького зібрав найкращих гросмейстерів Львова

|

Сьогодні, 12 серпня, о 14.00 год. в актовій залі Національного університету «Львівська політехніка» стартував  шаховий турнір, приурочений до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

DSC_5971

Турнір зібрав не лише найвидатніших гросмейстерів Львова, а й юних талановитих гравців віком від 5-ти років. Зіркою турніру беззаперечно є Анна Музичук, чия сестра виборола золоту медаль в Сочі у протистоянні росіянкою. Суперниками старшої Музичук сьогодні стали гросмейстери міста Лева.

«Для дітей такі змагання – це насамперед досвід. Сьогодні не важливо, хто стане переможцем, пріоритетнішим є знайомство та спілкування дітей. Що ж до мене, то сьогодні я граю в своє задоволення, адже ці змагання не носять статус офіційних. Втім, мені дуже цікаво змагатися з львівськими гросмейстерами, ще й у незвичному для мене форматі», – ділиться враженнями Анна Музичук.

DSC_5954

Проте навіть за такої святкової атмосфери найбільш обговорювана тема – це проблеми шахового спорту. Тренери разом з батьками докладають усіх зусиль, аби шаховий спорт був визнаний на загальнодержавному рівні та почав розвиватися ефективніше.

DSC_5969

«Це не наймастшабніший дитячий турнір, ми могли б легко зібрати 300 дітей. Проте багато дітлахів відпочивають у таборах, зокрема декілька наших тренерів поїхали з ними  у Карпати. Дитячі турніри – не рідкість в Україні, щоправда спонсорують  такі турніри батьки. Ні для кого не секрет, що шахи в Україні не мають жодного фінансування. До прикладу, в розвинених країнах Європи шахи є частиною освітньої програми. В Україні ж, на жаль, зовсім інша ситуація», – говорить один з організаторів турніру тренер чоловічої збірної України з шахів Олександр Сулипа.

DSC_5956

І, якщо з бажаючими навчитися грати в шахи проблем немає, то кількість тренерів з шахів не відповідає запитам.

« Підготовка тренерів з шахів проходить у Львівському державному університеті фізичної культури. Але в рік університет закінчує 2-3 спеціалісти. І це можна зрозуміти, адже зарплата тренера з шахів дуже маленька, до 2 тисяч гривень. Від цього страждають насамперед діти, адже навіть, маючи бажання гати в шахи, не завжди знайдеш потрібного тренера. Це дуже велика проблема, яка потребує негайного вирішення», – переконаний дитячий тренер Антон Ромашов.

DSC_5958

Можливо, шахи поступаються футболу у видовищності, та ентузіасти шахів не покладають рук та роблять усе можливе, аби забезпечити усіх бажаючих можливістю займатися цим інтелектуальним видом спорту.

DSC_5960

“Національний університет «Львівська політехніка» планує відкрити шаховий клуб, і ми їй у цьому допомагатимемо всіма силами. Також ми робимо запити на державному рівні. Організація турнірів з шахів не потребує великих коштів, але підготовка тренерських кадрів та подальша популяризація шахів мусить фінансуватися краще. Сподіваюсь, що перемога Марії Музичук в Сочі привернула до себе увагу суспільства та керівництва країни, і нам вдасться вивести шахи на новий рівень», – говорить Олександр Сулипа.

Нагадаємо, що Львів прийме матч за звання чемпіонки світу серед жінок.

Фото: Ярослав Сиваківський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *