ОСТАННІ НОВИНИ

Збройним силам України бракує військових журналістів

|

В Україні бракує військових журналістів. Про це Львівському порталу повідомили в Львівському прес-клубі.

журналісти

За словами керівника групи зі зв’язків із громадськістю IІ-го етапу українсько-американських навчань «Фіарлес Гардіан-2015», капітана ЗС США Кетрін Каліскі, в США цивільних журналістів не мобілізовують. Але військовослужбовець, який служить в збройних силах США, може забажати вивчитися на військового журналіста.

Водночас вона додала, що всі військові журналісти США навчаються в одній школі журналістиці. Хіба що, програми навчання трохи відрізняються для газетярів та телевізійників.
«Мій курс навчання тривав 12 тижнів. Там вчаться старші сержанти і офіцери з різних родів військ. Ми вчилися робити інтерв’ю, писати промови, виголошувати їх, працювати в соцмережах»,  – зазначила Кетрін Каліскі.
Щодо журналістів, які працюють за програмою Embedded media, то це звичайний цивільний журналіст, який приєднується до певного військового підрозділу.
«За ними треба стежити, їм треба надати житло та їжу. Вони певний час живуть з підрозділом, відчувають все зсередини», – каже Кетрін Каліскі.
Проте, за її словами, такий журналіст повинен усвідомлювати, що на нього чекає. «Вони мусять витримувати всі навантаження, які витримують звичайні солдати. Наприклад, якщо солдати пробігають багатокілометровий марш-кидок, то і журналісти повинні так само пробігти цю відстань. Але якщо підрозділ бере участь у небезпечних місіях, то цих журналістів оберігають», – каже американський капітан.
Втім в Україні військових журналістів уже давно не готують. Тому українським збройним силам зараз терміново доводиться перевчати цивільних журналістів, мобілізовуючи їх до війська.
«Сьогодні нових кадрів у військовій журналістиці не готують. Колись їх готувати в Академії Сухопутних військ, тому що тут поєднували навчання як військових, так і журналістів», – повідомив керівник Західного регіонального медіа-центру МО України, полковник Олександр Поронюк.

Фото: www.hromadske.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *