ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині надзвичайна ситуація через горіння торфовищ

|

Впродовж останнього тижня склалася вкрай напружена ситуація із горінням торфовищ. Зазвичай причинами такого лиха стає необережне поводження людей із вогнем або спалювання сухої трави та сміття. Про це у своєму зверненні до громадян львівщини попереджає ГУ ДСНС України у Львівській області.

торфи

Майже кожного дня оперативно-диспетчерською службою надзвичайників реєструються декілька випадків горіння торфу, загасити які завжди важко, а, інколи, цей процес триває кілька тижнів. Так протягом 8 серпня на території Львівщини виникло 3 пожежі торфу, а саме в с. Любині Яворівського виникло горіння торфу окремими осередками на площі 10000 кв.м., в с. Підрясне Яворівського району виникло горіння торфу на площі 500 кв.м., в с. Жужеляни Сокальського району виникло горіння торфу на площі 400 кв.м. Дані пожежі ліквідовані, проте вже четверту добу поспіль триває ліквідація горіння торфу, що виникла 05 серпня о 08:43 в с. Куличків Сокальського району. Причиною пожежі стало неконтрольоване спалювання місцевими мешканцями сухої трави.

Слід пам’ятати, що температура при пожежах торфу може сягати 1000 градусів за Цельсієм. Крім того, торф має здатність до горіння під час дощу. Ось чому різке зниження температури не допоможе припинити торф’яну пожежу чи зменшити її обсяги. Небезпечні такі пожежі раптовими проривами вогню з під землі, а також й тим, що неможливо визначити межі розповсюдження горіння. Адже ознаки торф’яної пожежі не завжди помітні на поверхні землі. Крім того, сам торф, вигоряючи із середини, утворює пустоти, в які може провалитися, як людина, так і транспорт.

Тому Головне управління ДСНС України у Львівській області звертається, шановні львів’яни та жителі області, будь-яке недбальство чи легковажність може стати поштовхом до розвитку ще однієї торф’яної пожежі і завдати значного клопоту не тільки рятувальникам. Під загрозою можуть опинитися не лише компоненти екосистеми, а й домівки людей, які межують із торф’яними полями. Будьте обережні у поводженні з вогнем. Не спалюйте суху траву й сміття!!! Не забувайте, що запобігти торф’яним пожежам завжди легше, ніж загасити їх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *