ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра у Львові стартує другий тиждень «Єврейських днів у Ратуші»

|

У Львові триває освітня програма «Єврейські дні у Ратуші», одним зі завдань якої організатори називають актуалізацію теми спільної відповідальності за єврейську спадщину. Минулого тижня у ресторані «Ратуша» відбулися дві лекції та дві дискусії за участі дослідників зі США, Польщі та України. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Протягом другого тижня проекту анонсують лекцію професора Джейсона Франциско, презентацію проекту «Простір Синагог», представлення проектів учасників літньої школи «Єврейська історія, багатоетнічне минуле, спільна спадщина». Завершаться «Єврейські дні у Ратуші» розмовою між Мирославом Мариновичем та Йозефом Зісельсом про політичне, етнічне та людське у сучасному українському суспільстві. Вхід на усі події – вільний!

11755712_908342032537504_6840987366025750549_n

У вівторок, 4 серпня, відбудеться лекція американського фотографа Джейсона Франциско «Боротьба з пам’яттю: фотографії євреїв Східної Європи, 1997-2015». Яке місце в українському суспільстві сьогодні займає єврейська спільнота? З яких міфів їй вдалося виборсатися, а які – досі встановлюють рамки українсько-єврейських стосунків? Як спробувати розуміти єврейську історію через сучасних представників цієї нації? На світлинах американського фотографа та дослідника східноєвропейського єврейства Джейсона Франциско — відповіді на ці та інші питання. Початок – о 18:30.

У середу, 5 серпня, у ресторані «Ратуша» відбудеться презентація «Яких меморіалів (не) потребує місто? Виклики та питання для проекту “Простір Синагог”». Нагадаємо, цей масштабний проект з перетворення частини єврейського кварталу у львівському середмісті на громадський меморіальний простір почався 15 липня виставкою Джейсона Франциско «Золота Роза». Організатори говорять про проект «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність» як про проект, спрямований на вшанування єврейської історії, усвідомлення трагедії Голокосту, збереження спільної спадщини та переосмислення того, чим є меморіально-освітні простори, та творення нового підходу до таких просторів у Львові. Його буде презентовано з різних перспектив: архітектурної, памяткоохоронної, ландшафтно-меморіальної, історії та спадщини євреїв у Львові та єврейських організацій та спільнот у Львові та світі. Початок – о 19:00.

Участь у презентації та обговоренні візьмуть: архітектор Іріс Ґляйхманн (Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ), Лілія Онищенко (управління охорони історичного середовища ЛМР), історик Софія Дяк (Центр міської історії), архітектор Юрій Столяров (Національна Спілка Архітекторів України), Адель Діанова (Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед Ар’є»), професор Джейсон Франциско (Стенфордський університет, Пало Альто). Модеруватиме Анна Сусак-Чеботарьова (Центр міської історії).

6 та 7 серпня, у четвер та п’ятницю, у різних локаціях відбудеться представлення проектів учасників літньої школи «Єврейська історія, багатоетнічне минуле, спільна спадщина». Основним завданням проектів, об’єднаних під назвою «Місця єврейської історії у Львові», є пошук шляхів привертання уваги до спільнот і людей, які жили в місті до Другої світової війни і Голокосту. Над концепціями та реалізацією працювали учасники літньої школи, які приїхали до Львова з різних міст України, Білорусі, Росії, Польщі разом з фотографом та професором візуальних студій Джейсоном Франциско (Стенфордський університет), соціологом Анною Сусак-Чеботарьовою та виставковим куратором Андрієм Лініком (Центр міської історії).

Представлення проектів відбудеться у трьох місцях за таким розкладом:

06.08 о 16:00 р-н Краківського ринку: інсталяція «Умовні знаки/Mapping points»

07.08 о 13:00 пл. Коліївщини: «Послання з минулого, урок на майбутнє»
07.08 о 17:00 пл.Св.Теодора: вечір «У сусідів»

Завершаться «Єврейські дні у Ратуші» у понеділок, 10 серпня, розмовою «Поруч і разом: етнічне, політичне і людське в сучасному українському суспільстві». Участь у бесіді візьмуть Мирослав Маринович (дисидент, правозахисник, публіцист. Віце-ректор Українського Католицького Університету. Співзасновник Української Гельсінської спілки. Екс-президент Українського ПЕН-клубу) та Йозеф Зісельс (дисидент, громадський діяч. Голова Асоціації єврейських організацій та общин України. Віце-президент Конгресу національних общин України). Модеруватиме журналіст Володимир Бєглов.

Детально з програмою заходів знайомтеся на сторінці у Facebook.

Фото: portal.lviv.uawww.gazeta.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *