ОСТАННІ НОВИНИ

У Порошенка хочуть звузити імунітет суддів та позбавити Раду впливу на них

|

В Адміністрації президента пропонують скоротити суддівський імунітет та позбавити Верховну Раду права притягати суддів до відповідальності. Про це розповів заступник голови АП Олексій Філатов на спільному брифінгу з експертами робочої групи, яка напрацьовує зміни до Конституції у частині реформи системи судочинства, пише Українська правда.

Феміда

За його словами, 24 липня відповідні зміни попереднім рішенням підтримала Венеціанська комісія, і, після врахування її рекомендацій, документ буде надано конституційній комісії.

«Два основних моменти у цьому документі – ми забезпечуємо незалежність судової гілки влади та посилюємо відповідальність суддів. Зокрема, зміни передбачають обрання суддів безстроково, у той час як зараз існує випробувальний термін тривалістю у п’ять років, що надає політикам можливість впливати на суддю», – сказав він.

Робоча група також пропонує, аби суддів обирали судді із ради правосуддя.

«Ми пропонуємо, щоб була створена Вища рада правосуддя, де більшість членів судді обирають між собою. Саме вона, а не Верховна Рада, буде давати згоду на притягнення судді до відповідальності. Водночас, імунітет судді буде звужений, а саме суддя матиме імунітет лише стосовно прийняття того чи іншого рішення. Якщо суддя вчиняє ДТП або інше правопорушення, він притягується до відповідальності як будь-який інший громадянин», – додав він.

Крім того, за словами Філатова, у проекті пропонується, щоб питання звільнення суддів Конституційного суду вирішувалося ним самим на підставі Основного закону.

«Інші структури у цей процес втручатися не будуть», – заявив заступник голови АП.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *