ОСТАННІ НОВИНИ

Конгрес кримських татар просить визнати політику Росії щодо них геноцидом

|

Всесвітній конгрес кримських татар звернувся до світової громадськості із закликом визнати політику Росії щодо кримськотатарського народу геноцидом

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Крим.Реалії.

Учасники Всесвітнього конгресу кримських татар закликають світову громадськість визнати геноцидом дії Росії щодо знищення кримськотатарського народу в період з 1783 року, часу ліквідації історичної батьківщини кримських татар – Кримського Ханства, по сьогоднішній день.

Про це йдеться у зверненні конгресу до всієї світової громадськості, ООН, до всіх держав світу, які поважають права людини, верховенство права і демократії, до створених націями і державами об’єднанням, міжнаціональних і національним інститутам.

У зверненні йдеться, що після окупації Криму Росією в 1783 році було ліквідовано Кримське ханство, історична Батьківщина кримських татар протягом більше 1 тисячі років.

Як зазначено в документі, з того часу російська держава почала здійснювати системний тиск, аби представники кримськотатарської громади залишили Крим та їх замінили російським населенням.

“За часів панування Радянського Союзу був знищений не тільки весь інтелектуальний клас і елементи нематеріальної культурної спадщини, а й депортовані представники кримськотатарського народу зі своєї батьківщини 18 травня 1944. Майже половина депортованих за трагічних обставин і умов геноциду кримськотатарського населення загинули”, – підкреслюють автори документа.

У зв’язку з вищесказаним Всесвітній конгрес кримських татар та його засновники звертаються до представників людства, які поважають права людини, вірять у верховенство права і демократії, а також до створених ними установ та інститутів з проханням про сприяння в проведенні слідства, судового розгляду всіх скоєних, починаючи з 1783 року і до сьогоднішнього дня, Російською імперією та її спадкоємцями – Радянським Союзом, Російською Федерацією – злочинів з метою знищення кримськотатарського населення, а також визнання зазначених злодіянь геноцидом.

Нагадаємо, у Туреччині проходить II Всесвітній конгрес кримських татар. Президент України Петро Порошенко, в своєму зверненні до його учасників, заявив про намір надати українському Криму автономію у складі української держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *