ОСТАННІ НОВИНИ

Відкриття даних містобудівного кадастру зменшить кількість незаконних будівництв у Львові, - нардеп

|

Дані містобудівного кадастру повинні бути загальнодоступними та відкритими. Адже лише вільний доступ до них може забезпечити прозорість та відкритість ведення містобудівної діяльності, а отже попередити незаконні забудови. Таку думку висловив народний депутат України, співголова міжфракційного об’єднання «Львівщина» у ВРУ Ігор Васюник, повідомляє прес-служба депутата.

васюник

Парламентар зареєстрував у Раді проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» № 2395а щодо забезпечення загальнодоступності даних містобудівного кадастру.

«Брак доступної та достовірної інформації про здійснення будівництва у містах, зокрема у Львові, призвів до виникнення масових незаконних забудов. Все частішими стають випадки, коли забудовники порушують законодавство, будівельні норми, державні стандарти і правила у сфері здійснення будівельної діяльності, здійснюють будівництво без дотримання містобудівних норм та обмежень, проводять будівництво узагалі без дозвільної документації. Чого варті лише приклади будівельної вакханалії у місті Лева! Через це, навіть, центральна історична частина нашого міста опинилася під загрозою виключення зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО», – обурюється автор законопроекту.

На його думку, виявити та вчасно зупинити такі порушення можна лише тоді, коли інформація, необхідна для громадського контролю, стане загальнодоступною – тобто міститиметься у відкритому доступі. Зокрема мова йде про дані містобудівного кадастру на офіційних веб-сайтах уповноважених органів містобудування та архітектури.

«Саме це дасть змогу зміцнити громадський контроль за будівництвом, оскільки, у разі виникнення сумнівів щодо законності проведення будівельних робіт, кожен матиме змогу зайти на офіційний веб-сайт уповноваженого органу містобудування та архітектури та перевірити законність здійснення будівництва та його відповідність дозвільним документам», – підкреслює Ігор Васюник.

Він також висловив сподівання, що зміни до закону безперешкодно пройдуть горнило Верховної Ради та будуть прийняті. Співавторами законопроекту виступили заступники голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович та Олександр Кодола.

«Ми уже неодноразово наголошували, що мусимо дати по зубах як незаконним забудовникам, так і корумпованим чиновникам, які покривають будівельний вандалізм, зокрема й нашому рідному місті Львові. Проте на цьому зупинятися не варто: ми зобов’язані через законодавчі ініціативи робити усе для того, щоб доступ до публічної інформації став всеосяжним. Тобто усі дані усіх державних реєстрів повинні бути відкритими. Лише тоді громада буде контролювати владу, а отже і рівень корупції зменшиться суттєво. Це питання подальшого цивілізованого розвитку нашої країни та нашого міста», – резюмує Ігор Васюник.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *