ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні Україна відзначає День Хрещення Київської Русі та вшановує пам’ять князя Володимира

|

Сьогодні, 28 липня, православні українці відзначають День Хрещення Київської Руси-України та День рівноапостольного князя Володимира. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 668/2008 від 25 липня 2008 року щорічно в цей день, передає Укрінформ.

володимир

Цього ж дня Православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Руси, з дня упокоєння якого цьогоріч виповнюється 1000 років.

Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звісно найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з того нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство й криваві жертви, цілковито себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії та запровадив його як державну релігію на Руси – крок абсолютно раціональний, адже Візантія на той час була наймогутнішою і найбагатшою державою континенту, центром цивілізації.

З прийняттям християнства Київська держава, згідно з тогочасними уявленнями, ніби очищалася від скверни й ще з «не країни» ставала країною й водночас членом християнської співдружності. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, або сказати б, узаконило державність.

Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури: почали відкриватися школи, в Києві було збудовано головний храм Руси – Десятинну церкву Богородиці (996). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Рима, привело до того, що Русь у середині ХІ ст. опинилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов’янських країн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *