ОСТАННІ НОВИНИ

До «Ковчегу» покличуть молодь із окупованих регіонів України

|

У Львові завершився 10 польсько-кримськотатарсько-єврейсько-український міжрелігійний молодіжний семінар «Ковчег-2015». Участь у заході взяло понад 40 осіб, що мають громадянство України утім за національністю не лише українці, а й поляки, євреї та кримські татари. Сьогодні ж стало відомо, що до «Ковчегу-2016», планують залучити більше молоді із окупованих регіонів, передає кореспондент Львівського порталу.

56

За словами одного із організаторів заходу – Генерального Консула Республіки Польща у Львові Ярослава Дрозда, історія стосунків польського та українського народу була, як драматичною так і доброю. А молодіжний «Ковчег-2015» – це продовження добрих стосунків між нашими народами.

«Ми другий рік поспіль раді вітати на «Ковчезі» групу кримських татар, адже це гарний шлях налагодження відкритих зав’язків та стосунків. Для Польщі Крим – це Україна, і ми б хотіли, аби півострів повернувся під контроль України. Також важливо залучити до майбутніх «Ковчегів» молодь із зони АТО. Бо найважливіше, щоб люди виходили із «Ковчегу» із знаннями та знали, що існують інституції, та організації, які підтримують їх у цьому. За цією молоддю майбутнє, саме вони невдовзі відправлять нас на пенсію і так має бути. У їхніх руках також доля майбутніх «Ковчегів»… Від себе хочу побажати миру та перемоги Україні, але для цього ми зобов’язані гарно разом попрацювати», – сказав Я. Дрозд.

Водночас молодь подякувала усім організаторам заходу за настанови та можливість пізнати спільні риси різних культур, які акумулювалися в Україні.

«Хоча ми всі різні, але ми єдині, бо є українцями», – наголосила представниця польської групи. Водночас представник кримськотатарської групи дійшов до висновку, «що кожен народ і нація мають брати на себе історичну відповідальність».

На завершенні обговорень хлопець із Донецька закликав організаторів більше залучати молодих людей із окупованих регіонів.

«Необхідно більше залучати молоді із окупованих Донецька та Луганська. Це колосальний досвід, який потрібно передавати й примножувати, аби продовжувати нас, українців, єднати. Вдячний усім за колосальну підтримку, яку я відчув. Слава Україні!», – підсумував учасник проекту із Донецька.

У коментарі Львівському порталу Ярослав Дрозд додав, що організатори «Ковчегу – 2016» сподіваються залучити більше молоді із окупованих регіонів України.

««Ковчег» це молодіжне зібрання для діалогу груп різних етнічних походжень – поляків, українців, євреїв та кримських татар. Ця молодь це своєрідні герої нашого часу. Особливо молодь із Центральної та Західної України, яка має більший досвід за молодь зі Східної України і татарську молодь із Криму. Нам було важливо, аби у цьому діалозі та сучасному світі молодь та студенти із спокійних регіонів ділилася своїм досвідом із групами молодих людей із територій де зараз панує несправедливість на не має спокою через війну та анексію. Це все потрібно перемогти. Для цього вже другий рік поспіль до проекту залучають кримськотатарську молодь. А цього року довелося залучати й молодь із районів антитерористичної операції. Сподіваюся, наступного року нам вдасться долучити більше молоді саме із важких регіонів – Донбасу», – прокоментував Генконсул.

Водночас на уточнююче питання нашого кореспондента, чи не планують у майбутньому залучати молодь із Росії, Ярослав Дрозд відповів: «Це дуже добра ідея, однак, ми мусимо дотримуватися певних організаційних стандартів. Найкраще створити один великий ковчег для 140 мільйонів росіян. Однак організатори дійсно дискутують між собою з цього питання, але виходять із організаторських можливостей. Якщо з’явиться концепція, що ми зможемо залучати молодих росіян і розширити склад ковчегу ,то чом би й ні. Потрібно подумати над цим питанням».

Як відомо, організаторами семінару «Ковчег – 2015» виступили: Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, Український католицький університет у Львові, Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» у Дніпропетровську, Львівський міський палац культури ім. Гната Хоткевича, Громадська організація «Крим SOS», Федерація польських організацій в Україні.

Цьогорічний восьмиденний семінар складався з кількох блоків:

навчальний – блок лекцій і семінарів, які проводять українські, польські, єврейські та кримськотатарські вчені, представляючи таким чином різноманітні погляди на важливі та цікаві проблеми історії та культури;

блок інтерактивний – диспути, «круглі столи», ворк-шопи, психологічні та інтеграційні тренінги;

національно-культурні презентації – у форматі українського, польського, єврейського та кримськотатарського тематичних днів учасники семінару творчо демонструють особливості та несподіванки національних традицій та культур, навчаючи також представників інших національних громад. Учасників «Ковчегу» захоплює справжній феєрверк українських, польських, єврейських та кримськотатарських народних обрядів, танців, пісень, ігор, історичних розповідей тощо;

інтеграційний тренінг – заняття, які мають на меті зблизити представників різних національностей, їхню адаптацію, а також інтеграцію;

одноденна поїздка до Польщі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *