ОСТАННІ НОВИНИ

Вакансій для директорів поменшало

|

ТОП-менеджмент входить в число професійних сфер, найбільш схильних до економічних кризових явищ. Відтак вакансій директорів на ринку праці України поменшало. Такі дані були отримані в ході дослідження Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

57

У непростому 2014 році кількість вакансій для керівників скоротилася більше ніж на 50%. У 2015 році обвал не продовжився. Підсумки першого півріччя засвідчили стабільність у цій сфері, а також можливість незначної позитивної динаміки за результатами року, що залежить від ряду економічних і політичних чинників.

56

Описуючи ситуацію з падінням кількості вакансій для керівників, варто звернути увагу, що за підсумками 2014 року «Вищий менеджмент» не увійшов в десятку професійних сфер з найвищою негативною динамікою, а перебувала в середині такого рейтингу. Зауважимо також, що протягом багатьох років, незважаючи на всі потрясіння, кількість вакансій для керівників становить 3% від загальної кількості всіх вакансій, таким чином злети і падіння в цій сфері здійснюються у відповідності до загальних тенденцій ринку праці.

Особливу увагу варто приділити динаміці вакансій по окремим спеціалізаціям.

Традиційно на ринку найбільш затребувані керівники у сфері продажів, маркетингу, адміністрування, управління малим бізнесом, управління персоналом, керівники виробничого сектора, фінансисти та головні бухгалтери, топ-менеджери в сфері логістики та закупівель, а також в секторі нерухомості й будівництва.

Безумовно, з року в рік цей список може дещо змінюватися. Так, у 2012 році до ТОП-10 потрапили керівники у сфері страхування, у 2013 – IT-директори, а ось в 2015 – фахівці з антикризового управління. Проте основа рейтингу найбільш затребуваних директорів практично не змінюється.

Динаміка попиту в цих спеціальностях різна. Наприклад, в 2014 році порівняно з 2013 найбільш помітно знизилася кількість вакансій для керівників виробничих підприємств (спад склав 45%), маркетологів (кількість пропозицій зменшилася на третину), керівників у сфері логістики (мінус 48% вакансій) і керівників у сфері закупівель (мінус 31%). А ось для адміністративних директорів, керівників невеликих компаній і директорів з персоналу кількість пропозицій навіть дещо збільшилася.

Це незначне збільшення кількості вакансій може бути пов’язано з тим, що в більшості цих спеціалізацій «дно» було досягнуто вже давно, пік падіння пройдено ще в 2008 й пізніше. А ось у сфері керівництва продажами та фінансами спостерігалася стабільність – кількість вакансій в 2014 була приблизно такою ж, як і у 2013 році. Стосовно поточного року, то в цілому тенденції схожі – триває падіння у виробничому секторі і так само затребувані ті, хто вміє продавати.

Ілюстрація: blackseaplus.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *