ОСТАННІ НОВИНИ

Нацкомісія не допустила передачу державного газопроводу у Львові в приватні руки

|

НКРЕКП відмовилась видавати ліцензію на розподіл газу компанії «Спектргаз» зі Львова. Відповідне рішення комісія прийняла на своєму засіданні, 16 липня. Таким чином приватне підприємство не змогло отримати контроль над газопроводом, який забезпечує тепло для усього міста.

газопровід

Відмову видати ліцензію голова Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк обґрунтував коротко: «немає потрібних документів – немає ліцензії». Фактично таке рішення зберегло шанси на те, щоб держава повернула у свою власність дев’ятикілометровий газопровід.

Водночас сьогодні Генеральна прокуратура бореться у судах за те, щоб повернути газопровід протяжністю дев’ять кілометрів у власність держави. Свого часу цей чималий шматок «труби» був приватизований в 1993 році – заодно з заводом «Іскра». Хоча вже тоді діяла заборона на відчуження державних газопроводів. І лише через 22 роки, 29 травня 2015 за позовом ГПУ Господарський суд Києва визнав незаконним наказ Фонду держмайна з продажу газопроводу. Ситуацію ускладнює й те, що у 2014 році «Іскра» перепродала цей об’єкт «Спектргазу» майже за 24 млн. грн

З ліцензією на розподіл газу «Спектргаз» навіть зі спірним газопроводом можна продавати – адже після такого, вже третього, перепродажу новий власник отримає статус добросовісного набувача, що ставить хрест на спробах повернути газопровід під контроль держави.

Отож, рішення голови НКРЕКП, прийняте на засіданні 16 липня – відмовити у видачі ліцензії «Спектргазу» залишає усі шанси на те, що Генеральна прокуратура таки зможе повернути дев’ятикілометровий газопровід у державну власність.

Додамо, що через газопровід забезпечуся постачання газу не лише заводу «Іскра», а також «Львівській ізоляторній компанії» та комунальному підприємству «Львівтеплоенерго».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *